Ruimte voor gezinnen in Rotterdam

nieuwsbericht | 13 november 2017

In vervolg op de Open Oproep Gezinsappartementen publiceerde de gemeente Rotterdam het boekje Een gezinsappartement, een verzameling voorstellen en ideeën om aantrekkelijke gezinswoningen te maken binnen de beperkte ruimte van de grote stad. Het boekje is het resultaat van de prijsvraag onder bouwers, ontwikkelaars, architecten én bewoners zelf om het ideale gezinsappartement te ontwerpen. Het bevat een rijkdom aan ideeën die aantonen dat gezinsvriendelijk wonen in de grote stad wel degelijk mogelijk is.
Het bieden van een plezierige woonomgeving aan gezinnen is een speerpunt in het Rotterdamse beleid. Draagkrachtige gezinnen kiezen steeds vaker voor de gemakken van de stad, maar willen daarnaast ook ruim kunnen wonen. Ouders willen dat hun kinderen naar een goede school kunnen en prettig kunnen buitenspelen in hun eigen buurt. Rotterdam speelt hier op in met het programma Kansrijke Wijken, waarin meer grote woningen, meer excellente scholen en meer groen en speelruimte in een aantal wijken rondom het centrum wordt gerealiseerd.
De Rotterdamse aanpak richt zich op wijken rondom het centrum: Middelland, Nieuwe Westen, Oude Noorden, Liskwartier, Nieuw-Crooswijk, Kralingen-West, Lloydkwartier, Katendrecht en Kop van Zuid-Entrepot. Er is een groeiende vraag naar grotere woningen in deze wijken. Daarom stimuleert de gemeente kleine projectontwikkelingen, het verbouwen van of verkoop van kluswoningen, meer ruimte voor zelfbouw en samenvoegen van kleine woningen. Om dat te bereiken werkt de gemeente nauw samen met bewoners, corporaties, investeerders en ondernemers.
Een voorbeeld is de samenwerking bij de Zwaerdecroonstraat in Middelland. De corporatie heeft de opgeknapte, vergrote woningen verkocht aan gezinnen. De gemeente heeft de straat heringericht met meer groen en bredere stoepen. Ook nieuwbouw draagt bij aan de groei van het aanbod van grotere woningen. Bijvoorbeeld het Soetendaalseplein, Huis van Wensen en Kaap Belvedère 3. Maar ook de Kaapvaarder in Katendrecht en Prachtig Kralingen in Kralingen West. Al deze woningen waren binnen korte tijd verkocht.

Meer dan 150 ideeën voor gezinsappartementen
In 2015 heeft Rotterdam de prijsvraag Gezinsappartementen uitgeschreven. De gemeente Rotterdam vroeg Architectuur Lokaal om de prijsvraag te organiseren en een bijdrage te leveren aan de opstelling van de procedure. Uit de ruim 150 inzendingen is het plan BABEL als winnaar uitgeroepen. De eerste paal van dit bijzondere project zal naar verwachting in 2018 worden geslagen.
Naast het winnende plan zijn er nog vele interessante en innovatieve ideeën ingezonden. Alle inzendingen die voor de prijsvraag werden ingediend, evenals het juryrapport, kunt u hier bekijken. De visies zijn gebundeld, geanalyseerd en aangevuld met interviews en essays van experts in de publicatie ‘Een gezinsappartement’ (192 pagina's). Het boekje is kosteloos te bestellen via onderstaand formulier - zolang de voorraad strekt.

LET OP: Het boekje was te bestellen bij Architectuur Lokaal, maar is vanwege overweldigende belangstelling reeds uitverkocht. Een pdf kan hiernaast worden gedownload.


Download pdf (gratis)