Allianz Arena: Iconisch Munchen stadion 

nieuwsbericht | april 18, 2024
Allianz Arena

De Allianz Arena, vaak ook bekend als Allianz Stadion, is een icoon van sportieve grandeur in München. Dit stadion, dat fungeert als de thuishaven van FC Bayern München, is niet alleen een voetbalstadion maar een architectonisch meesterwerk. Gelegen in het noorden van München, vormt het een onmisbaar onderdeel van de sportieve cultuur in de stad.  

 • Capaciteit: Het stadion kan tienduizenden toeschouwers ontvangen, waardoor het een van de grootste in zijn soort is. 
 • Architectuur: Ontworpen door de beroemde architecten Herzog & de Meuron. 
 • Evenementen: Naast voetbalwedstrijden worden hier ook grote culturele en commerciële evenementen gehouden. 

Deze faciliteit trekt niet alleen fans van voetbal maar ook toeristen en architectuurliefhebbers aan, wat het een centraal punt van aantrekkingskracht maakt in München. 

Van discussies tot icoon: De bouwgeschiedenis van de Munchen stadion  

De bouw van de Allianz Arena Munchen startte in 2002, nadat FC Bayern München en TSV 1860 München lange tijd gedebatteerd hadden met de gemeente over de noodzaak van een nieuw stadion. De gemeente had oorspronkelijk de voorkeur gegeven aan het renoveren van het Olympisch Stadion, maar na het succes van Bayern München in 1997 en druk van de fans, werd uiteindelijk toestemming gegeven voor een nieuw stadion. De ontwerpers van dit iconische stadion waren de beroemde Zwitserse architecten Herzog & de Meuron. 

Op 30 april 2005 opende de Allianz Stadion officieel haar deuren, ondanks meerdere tegenslagen tijdens de bouw. Dit stadion heeft sindsdien vele belangrijke evenementen gehost, waaronder zes wedstrijden tijdens het WK voetbal van 2006. Een van de meest opmerkelijke gebeurtenissen in de geschiedenis van het stadion was de Champions League finale van 2012, waarin FC Bayern München het opnam tegen Chelsea en de wedstrijd uiteindelijk verloor na strafschoppen. 

In 2012 onderging het stadion een kleine renovatie waarbij extra stoelen werden toegevoegd, waardoor de capaciteit met 5.000 toeschouwers werd verhoogd. Na de degradatie van TSV 1860 München in 2017 werd hun contract beëindigd, maar later hebben ze een nieuw contract gesloten waardoor ze weer in de bayern stadium konden spelen. 

Vanaf 2022 tot 2025 wordt de Arena ook gebruikt voor evenementen van de NFL, waarmee het stadion de eerste locatie in Duitsland wordt waar regelmatig American football wedstrijden worden gehouden. Dit benadrukt de veelzijdigheid en internationale allure van het stadion. 

Architectonische innovatie Het unieke ontwerp van de Allianz Arena 

Architectonische innovatie: Het unieke ontwerp van de Allianz

De Allianz Stadion staat bekend om zijn opvallende architectuur, een werk van de gerenommeerde Zwitserse architecten Herzog & de Meuron. Het meest in het oog springende kenmerk van het stadion is de unieke gevel, die bestaat uit 2.874 luchtgevulde ETFE-kunststof panelen. Deze panelen kunnen afzonderlijk verlicht worden in een spectrum van 16 miljoen kleuren, wat de mogelijkheid biedt om voor elke gebeurtenis een andere sfeer te creëren. 

De architecten hebben een revolutionaire stap gezet met het ontwerp van deze ‘opblaasbare’ gevel, waardoor het stadion zowel van buitenaf als binnenin een futuristische uitstraling heeft. Dit ontwerp zorgt niet alleen voor een visueel spektakel, maar biedt ook praktische voordelen. De panelen helpen bij de energie-efficiëntie van het stadion door de isolatie en bescherming tegen weersinvloeden te optimaliseren. 

Daarnaast is de binnenkant van de stadium zo ontworpen dat het de toeschouwers een ongehinderd zicht biedt vanuit elke hoek, wat bijdraagt aan een verbeterde kijkervaring. Het concept van openheid en transparantie in het ontwerp weerspiegelt de toegankelijkheid en gastvrijheid waar het stadion om bekend staat. 

Dankzij deze innovatieve ontwerpen en materialen is de bayern stadium niet alleen een thuisbasis voor voetbalwedstrijden, maar ook een architectonisch landmark en een voorbeeld van moderne stadionarchitectuur. Dit alles weerspiegelt de visionaire bijdrage van Herzog & de Meuron aan de wereld van sport en architectuur. 

Capaciteit en Indeling van de Arena 

De Munchen staat bekend om zijn indrukwekkende capaciteit en uitgebreide faciliteiten die zorgen voor een onvergetelijke ervaring voor alle bezoekers. De specifieke eigenschappen van het stadion zijn: 

 • Totale Capaciteit: De Allianz Arena capaciteit kan meer dan 75.000 toeschouwers herbergen, wat het tot een van de grootste stadions van Duitsland maakt. 
 • VIP-Loges: Er zijn 106 luxueuze loges beschikbaar die topcomfort bieden aan hun bezoekers met een prachtig zicht op het veld. 
 • Staanplaatsen: Speciaal voor de meest gepassioneerde fans zijn er 13.500 staanplaatsen die een levendige atmosfeer creëren tijdens wedstrijden. 
 • Business Zones: Voor zakelijke evenementen beschikt de Arena over 2.200 business seats die perfect zijn voor netwerken in een dynamische en spannende omgeving. 

Deze zones zijn strategisch geplaatst om zowel de veiligheid als het comfort van alle bezoekers te garanderen, en maken de munchen stadion tot een veelzijdige locatie voor zowel sportevenementen als zakelijke bijeenkomsten. 

Capaciteit en Indeling van de Allianz Arena

Belangrijke evenementen en culturele invloed van de Allianz Arena 

De Allianz Stadion, thuisbasis van FC Bayern München, speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de voetbalcultuur in München. Het stadion heeft vele gedenkwaardige sportevenementen gehost, waaronder meerdere Champions League finales en belangrijke Bundesliga-wedstrijden. Deze evenementen benadrukken de status van de Munchen stadion als een centrum van wereldklasse sport en entertainment. 

 • Champions League Finale 2012: Een van de meest dramatische finales, waar Bayern München het opnam tegen Chelsea. 
 • Wereldbeker 2006: Het stadion was een van de gastlocaties voor dit prestigieuze wereldkampioenschap, waardoor het internationale aanzien van de Bayern stadium werd versterkt. 
 • UEFA Euro 2024: Het stadion is geselecteerd als een van de locaties voor dit grote Europese toernooi, wat verder bijdraagt aan zijn roem. 

Deze evenementen dragen bij aan de levendige voetbalatmosfeer in München en maken de stadium tot een symbolische plek waar geschiedenis wordt geschreven. 

Bezoekersinformatie voor

Voor toeristen en fans die de Munchen willen bezoeken, biedt het stadion uitgebreide faciliteiten en eenvoudige toegankelijkheid: 

 • Bereikbaarheid: Het stadion is goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit verschillende delen van München. 
 • Parkeren: Er zijn uitgebreide parkeervoorzieningen beschikbaar voor bezoekers die met de auto komen. 
 • Rondleidingen: Bezoekers kunnen kiezen uit verschillende soorten rondleidingen in de Allianz stadion, waaronder: 
 • Combi Tour: Combineert een stadiontour met een bezoek aan het FC Bayern Museum. 
 • VIP Tour: Biedt een exclusieve ervaring met toegang tot normaal niet-toegankelijke gebieden. 
 • Disabled Tour: Speciaal ontworpen voor bezoekers met een handicap. 

Elk van deze rondleidingen is ontworpen om bezoekers een uniek inzicht te geven in de rijke geschiedenis en de indrukwekkende faciliteiten van het stadion. Dit maakt een bezoek aan de stadium een onmisbare ervaring voor elke voetbalfan. 

Allianz Arena: Hart van sport en cultuur in München 

De Bayern Munchen stadion heeft een diepgaande impact op zowel het sportieve als het culturele erfgoed van München. Als een van de meest iconische stadions ter wereld, speelt de bayern stadium een centrale rol in de voetbalwereld en biedt het een thuisbasis voor FC Bayern München, een van Europa’s meest succesvolle clubs. De aanwezigheid van dit stadion heeft het lokale toerisme aanzienlijk versterkt, met duizenden bezoekers die komen om zowel de architectonische pracht als de historische voetbalwedstrijden te ervaren. 

De Allianz is meer dan alleen een sportlocatie; het is een symbool van gemeenschapsgevoel en lokale trots. Het heeft bijgedragen aan de sociale en economische ontwikkeling van de regio door werkgelegenheid te bieden en lokale bedrijven te stimuleren. Bovendien speelt het stadion een cruciale rol in het bevorderen van sportieve activiteiten onder jongeren in de regio, wat bijdraagt aan de sportieve cultuur van München. Kortom, de Allianz Stadion vertegenwoordigt een belangrijk onderdeel van München’s moderne identiteit, verweven met de rijke voetbaltraditie van de stad.