Euroborg Stadion Groningen overzicht

nieuwsbericht | april 18, 2024
Euroborg Stadion

De Euroborg, gelegen in Groningen, is meer dan alleen het thuishonk van FC Groningen. Gebouwd in 2005 voor een bedrag van €45,5 miljoen, heeft dit stadion een cruciale rol in de lokale sportcultuur en herbergt het spannende voetbalmomenten sinds zijn opening. 

Geschiedenis en beschrijving 

De stadion werd geopend in januari 2006 als vervanging van het Oosterparkstadion, dat niet meer voldeed aan de moderne eisen. Ontworpen door architect Wiel Arets, kende het oorspronkelijke ontwerp verschillende aanpassingen door budgettaire beperkingen, zoals een vereenvoudigd dak en het schrappen van de decoratieve ‘vingers’ die richting de binnenstad wezen. Oorspronkelijk was het plan om de stoelen roze te maken om het stadion het meest fancy stadion van Europa te maken, maar uiteindelijk koos men voor de kleuren groen en wit, de traditionele kleuren van FC Groningen. De naam stadium is gekozen na een wedstrijd die door de projectleider werd gewonnen. 

Voorzieningen en capaciteit Euroborg  

Het stadion heeft een capaciteit van 22.579 toeschouwers, inclusief 700 plaatsen in de luxueuze skyboxen. Aanvankelijk had het stadion een capaciteit van 19.814 plaatsen, maar in 2008 werd het uitgebreid met 2.600 extra stoelen en werden vier rijen toegevoegd aan de onderste ringen. De structuur van het stadion bestaat uit twee ringen met een open structuur, waarbij geen gracht tussen het veld en de tribune is geplaatst. 

Belang voor FC Groningen 

De stadium is van onschatbare waarde voor FC Groningen Stadion, bekend als “De Groene Hel” en “De Groene Kathedraal”. Het is het podium waar de club zijn enige KNVB beker won in 2015 en waar vele legendarische spelers, zoals Arjen Robben en Virgil van Dijk, hebben gespeeld. Dit stadion is niet alleen een sportieve thuisbasis maar ook een centrum van gemeenschapsbinding en culturele evenementen. 

Plattegrond Euroborg 

De FC Groningen stadion plattegrond biedt een duidelijk overzicht van alle zitplaatsen en faciliteiten, wat het voor bezoekers eenvoudig maakt hun weg te vinden tijdens wedstrijden. 

Plattegrond Euroborg

Euroborg Groningen: Meer dan een Stadion, een Symbool van Trots en Gemeenschap in Groningen 

De Stadion Groningen is veel meer dan een voetbalstadion; het is een symbool van gemeenschap en trots. Met zijn moderne faciliteiten, rijke geschiedenis en diepe verbondenheid met de successen van FC Groningen, blijft het een belangrijke pijler in de Nederlandse voetbalwereld.