Excursie herbestemming #3 Den Haag

Archief excursie | 7 maart 2012 | 12:00 - 17:30 | Den Haag

De reeks excursieprogramma's van Architectuur Lokaal naar herbestemmingsprojecten wordt in 2012 voortgezet: op 7 maart naar Den Haag, op 18 april naar Gouda, op 23 mei naar Utrecht en op 27 juni naar Arnhem. U kunt zich nu aanmelden voor deelname aan de excursie naar Den Haag.

Herbestemming van stedelijke gebieden wordt de komende jaren alleen maar belangrijker. Het is een goed middel voor het versterken van bestaande kwaliteiten en kan een belangrijke impuls vormen voor gebiedsontwikkeling. Daarbij kan ook ruimte worden geboden aan initiatieven van onderop. Dat werkt het best als er ook sprake is van een bredere stedenbouwkundige visie op de omgeving als geheel. Er is geen standaard aanpak, maar op tal van plaatsen zijn leerzame ervaringen opgedaan.

Bij de excursies van Architectuur Lokaal staan praktijkervaringen centraal. Deelnemers maken kennis met inspirerende voorbeelden en komen in contact met de opdrachtgevers, ontwerpers en gebruikers. Deze geven ter plekke een toelichting op succes- en faalfactoren.

De excursies vinden telkens plaats op een middag en starten met een lunch. De locaties worden per bus bezocht. De kosten per excursie bedragen € 130,00 excl. btw.

Excursie herbestemming #3 Den Haag, 7 maart 2012
Start: vertrek bus om 12.00 uur vanaf Station Hollands Spoor
Einde: 17.30 uur bus bij Station Hollands Spoor

Te bezoeken projecten:

Theater De Regentes
Een voormalig zwembad is dankzij het initiatief van buurtbewoners behouden en werd verbouwd tot theater. Opdrachtgever: Stichting Zwembad De Regentes, architect: Atelier PRO.

Woonvoorziening Vinkensteynstraat
Deze voormalige huishoudschool werd herbestemd tot een woongebouw met appartementen en gemeenschappelijke ruimten voor mensen die dagelijks begeleiding nodig hebben. De transformatie is uitgevoerd door woningcorporatie Vidomes en zorgaanbieder Limor. Opdrachtgever: Vidomes, architect: TVDH Architecten.

Hilton Hotel Den Haag
Het leeggekomen PTT-complex uit de jaren '50 werd volledig gestript en getransformeerd tot vijfsterren hotel. Op de bovenste verdieping zijn tien luxe appartementen gerealiseerd. Opdrachtgever: O.G. Hotel Zeestraat Den Haag, architect: PBV Architecten i.s.m. 01-10 Architecten.

Binckhorstterrein
De Caballerofabriek is getransformeerd tot een nieuw centrum voor creatieve bedrijven gerealiseerd. Daardoor is het verslechterde imago van dit bedrijventerrein sterk verbeterd. Opdrachtgever: Gemeente Den Haag, architect: Group A.
De Fokker Terminal is de voormalige Luchtvaart Nijverheidsschool, maar functioneert nu als succesvolle evenementenlocatie voor feesten en congressen. Opdrachtgever: Gemeente Den Haag, DSO, gedelegeerd opdrachtgever Werknaam, architect: M3H architecten, i.s.m. BIG-projects.

U kunt zich aanmelden voor deelname via het aanmeldformulier.


Excursie herbestemming #4 Gouda, 18 april 2012

Voor deze excursie staan onder meer op het programma:

De voormalige Kadeschool
Deze voormalige basisschool - en rijksmonument sinds 2000 - is sinds 2010 in gebruik als gezondheidscentrum. Opdrachtgever: Hans Jacobsz Rosier, Jan Boom (osteopaten) en Tjeu Bonten (architect); architect Tjeu Bonten.

De Sacramentskerk
Deze voormalige R.K. Sacramentskerk is momenteel een medisch centrum gevestigd. Opdrachtgever: Mozaïek Wonen, architect: Abken Schrauwen Architecten.

De Lichtfabriek
De bestaande monumentale lichtfabriek wordt getransformeerd tot entree- en lobbyruimte, congreszalen en café-restaurant . Daarnaast vindt nieuwbouw plaats van 72 woningen en een hotel. Opdrachtgever: Bontebal Vastgoed, architect: Venster Architekten.

Nadere informatie en aanmelding voor de excursie naar Gouda en de excursies naar Utrecht en Arnhem volgt binnenkort.

Heeft u vragen? Mail naar margot.dejager@arch-lokaal.nl