Vijf boerderijen genomineerd voor Noord-Hollandse Stolpenprijs

nieuwsbericht | 15 november 2013

De jury van de Stolpenprijs 2013 heeft vijf opdrachtgevers van stolpverbouwingen genomineerd voor de Stolpenprijs 2013 van de provincie Noord-Holland. De genomineerde stolpen vertegenwoordigen gezamenlijk het brede spectrum van vraagstukken waarmee je wordt geconfronteerd bij het verbouwen van een stolpboerderij.

De vijf genomineerden zijn:
Vivian Euwe en Erik Euwe in Assendelft
Wim Admiraal en Ria Heida in Beets
Irma Stroet en John Kunis in Hoogwoud
Woon-werkvereniging De Nieuwe Proef in Spierdijk
Dagobert Bergmans, Maud Aarts en De Buitenwerkplaats, in Starnmeer

Voor de Stolpenprijs 2013 van de provincie Noord-Holland stuurden 33 opdrachtgevers van stolpverbouwingen een inzending in. Op 6 december maakt juryvoorzitter Lodewijk Baljon het resultaat van de prijs bekend bij de prijsuitreiking in de Statenzaal van de provincie Noord-Holland. Elvira Sweet, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, reikt de Stolpenprijs 2013 uit aan de winnaar. De prijs bestaat uit een speciaal voor deze gelegenheid door Waling Lopez ontworpen trofee.

Stolp van Tjeerd Dijkstra in Edam

Stolp van Tjeerd en Hermien Dijkstra in Edam

Praktische adviezen voor stolpverbouwers
Bij de prijsuitreiking wordt een boek gepresenteerd waarin alle ingezonden stolpen zijn opgenomen. De stolpen van de winnaar van de Stolpenprijs 2013 en de genomineerde projecten zijn uitvoerig gedocumenteerd. De publicatie bevat ook praktische adviezen voor toekomstige stolpverbouwingen, informatie over de opgave en de context en het juryrapport. Ook is een artikel opgenomen over de stolp van Tjeerd Dijkstra, mede-initiatiefnemer van de Stolpenprijs, die zijn stolp in Edam in de jaren zestig verbouwde.
Het boek wordt digitaal gepubliceerd en zal ook als print on demand op papier verkrijgbaar zijn.

Over de Stolpenprijs 2013
Met de Stolpenprijs 2013 wil de provincie voorbeelden en aandacht genereren voor succesvolle herbestemmingen van stolpboerderijen. De provincie biedt daarmee informatie en inspiratie aan toekomstige opdrachtgevers van stolpverbouwingen. De prijs is uitgeschreven in het kader van het Jaar van de Stolp.
Op verzoek van de provincie wordt de Stolpenprijs 2013 georganiseerd door Architectuur Lokaal. Na de prijsuitreiking worden de inzendingen overgedragen aan de Boerderijenstichting Noord-Holland.