Provincie zoekt verrassende plekken voor De Brabantse Stijlprijs 2017

Archief nieuwsbericht | 3 november 2016

Brabantse Stijlprijs.De provincie Noord-Brabant zoekt voor De Brabantse Stijlprijs 2017 verrassende plekken op onverwachte locaties in Brabant, die geboren zijn vanuit een passie van mensen. Tot en met 2 december 2016 kan iedereen projecten aanmelden voor de Stijlprijs. Gemeenten bepalen vervolgens welk project zij willen inzenden. Met de prijs, die in mei 2017 wordt uitgereikt, wil de provincie een impuls geven aan ruimtelijke kwaliteit en aan professioneel opdrachtgeverschap van gemeenten.

Voor De Brabantse Stijlprijs 2017 zoekt de provincie plekken in de leefomgeving met maatschappelijke waarde, die zijn ontstaan doordat bijvoorbeeld buurtbewoners, ondernemers, verenigingen, ontwerpers en gemeenten zich daar gezamenlijk voor ingezet hebben. “Dat kunnen verborgen parels en heel verschillende, verrassende plekken zijn. Maar ze zijn allemaal geboren uit creativiteit, passie en doorzettingsvermogen van mensen”, licht gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte) toe. “Het gaat om concrete, gerealiseerde initiatieven die inspiratie geven en waar mensen dagelijks van kunnen genieten. Dat kan een mooi plein zijn, een leuke ontmoetingsplek in de wijk, maar ook een prachtig stukje beekdal.”

Impuls aan ruimtelijke kwaliteit
Met de Stijlprijs wil de provincie Noord-Brabant een impuls geven aan ruimtelijke kwaliteit en professioneel opdrachtgeverschap van Brabantse gemeenten. Ook wil de provincie aandacht vragen voor het belang van co-creatie en een goed ruimtelijk ontwerp. De Stijlprijs bestaat uit een speciaal ontworpen trofee. Maar nog belangrijker is dat door de Stijlprijs goede voorbeelden - en de mensen en verhalen achter die projecten - een podium krijgen.

Aanmelden en inzenden
Vanaf vandaag tot en met 2 december 2016 kan iedereen projecten aanmelden via de website
www.debrabantsestijlprijs2017.nl. Hier zijn ook de voorwaarden van de wedstrijd te vinden.
De provincie stuurt alle aanmeldingen door aan gemeenten. Die bekijken de aanmeldingen en bepalen uiteindelijk welke projecten zij - vanuit de voordrachten of op eigen initiatief - inzenden om daadwerkelijk mee te dingen naar de Stijlprijs.
Gemeenten kunnen tot en met 20 januari 2017 een of meerdere projecten inzenden. Uit de inzendingen nomineert de vakjury, die bestaat uit deskundigen op gebied van architectuur, cultuurhistorie en ‘placemaking’, tien tot twintig projecten. Rond deze projecten vinden diverse ontmoetingen plaats. Op basis daarvan kiest de jury drie tot vijf finalisten, waarna tijdens de ProefMei 2017 in Bergen op Zoom de winnaar bekend wordt gemaakt.
Nieuw is dat behalve een juryprijs, ook een publieksprijs wordt uitgereikt, waarvoor het publiek in april en mei 2017 kan stemmen op de finalisten.

Tweede keer
Het is de tweede keer dat de provincie de Brabantse Stijlprijs organiseert. In 2014 ontving de toenmalige jury 39 inzendingen. De gemeente Veghel won De Brabantse Stijlprijs 2014 voor de ‘typisch Brabantse’ oplossingen voor de openbare ruimte in de kern Zijtaart.
Op verzoek van de provincie verleent Architectuur Lokaal medewerking aan het juryproces.