De oogst van de Gouden Piramide 2014 #2: Participatie Eindhoven

Archief bijeenkomst | 2 maart 2015 - 19.00 uur tot 21.00 uur | Natlab | Eindhoven

In de komende maanden organiseert Architectuur Lokaal in samenwerking met lokale architectuurcentra vier bijeenkomsten naar aanleiding van de resultaten van de Gouden Piramide 2014. De Gouden Piramide, Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, is in 2014 gewonnen door begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. De opdrachtgever van dit project was geen gemeente, projectontwikkelaar of woningcorporatie, maar “gewoon” een gedreven leek met ideeën en doorzettingsvermogen. De oogst van de Gouden Piramide 2014 liet zien dat dit type opdrachtgever steeds vaker voortkomt. De opdrachtgevers lichten in deze serie hun projecten toe.

#2: participatie - Eindhoven
De tweede bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Architectuurcentrum Eindhoven op maandag 2 maart in Natlab Eindhoven. Twee projecten uit (de omgeving) Eindhoven worden gepresenteerd:

In Liessel heeft een groep vrijwilligers het initiatief genomen tot de realisatie van een nieuwe sporthal. Wat de gemeente niet lukt in tijden van recessie, de bouw van de nieuwe sportaccommodatie, heeft Stichting BELSA  tot uitvoering gebracht.
Ontwikkelvereniging Iris heeft in Eindhoven door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap een woningbouwproject gerealiseerd in de Bloemenbuurt Zuid. Een CPO-project waarin huurders de kans kregen om net als kopers hun eigen woonblok te ontwikkelen.

Opdrachtgevers Jan Aarts (Stichting BELSA) van de Sporthal in Liessel en Ontwikkelvereniging Iris van het CPO-woningbouwproject in Bloemenbuurt Zuid in Eindhoven delen hun ervaringen met bewonersparticipatie en geven antwoord op de vraag: hoe creëer je inspraak en invloed?

Heb je zelf ook ideeën om opdrachtgever te worden? Zou je willen praten met ervaringsdeskundigen die hun wens succesvol hebben uitgevoerd? Of ben je gewoon benieuwd naar de ervaringen en resultaten? Meld je dan aan.


Programma

2 maart 2015
Natlab (Kastanjelaan 500, Eindhoven)

19.00 uur Welkom & korte intro op Gouden Piramide Margot de Jager (Architectuur Lokaal)
19.05 uur Start presentaties onder leiding van Rudy van Beurden (GAAF)
19.10 uur CPO met huurders, Iris Mechtild Linssen (Linssen en van Asseldonk) en Bert Kaiser (Woonstichting 'thuis)
19.30 uur Sporthal Liessel, Stichting Belsa Jan Aarts
19.50 uur Gesproken column Fulco Treffers (N12 Stedenbouw)
20.00 uur Gesprek met de zaal, Rudy van Beurden
20.30 uur Borrel
21.30 uur Einde


De Gouden Piramide

De Gouden Piramide is de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. Voor de Gouden Piramide komen opdrachtgevers van inspirerende en vernieuwende projecten in Nederland in aanmerking. De rijksoverheid is van deelname uitgesloten. De prijs wordt al sinds 2003 uitgereikt en bestaat uit een trofee, een plaquette en een bedrag van 50.000 euro. De beste projecten worden beschreven en geillustreerd in een boek en de avrotros zendt documentaires uit over de genomineerde opdrachtgevers en hun project in Kunstuur.
De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.