Competition Culture in Vilnius – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

Architectuur Lokaal werd uitgenodigd om de resultaten te presenteren van het programma ‘Competition Culture in Europe’ bij een internationaal congres over prijsvragen in Vilnius, dat onder leiding van Rūta Leitanaitè werd georganiseerd door de Unie van Architecten van Litouwen. Naast Cilly Jansen (Architectuur Lokaal) spraken onder meer Thomas Vonier (voorzitter International Union of Architects), Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester) en Jerzy Grochulsky (International Union of Architects).

Programma
Het congres is een vervolg op de internationale conferentie die Architectuur Lokaal organiseerde in Amsterdam in september 2017, en ging in op vragen als: Hoe kunnen we architectuurprijsvragen bevorderen in de context van een vrije markt en aanbestedingswetgeving? Hoe kunnen we de efficiëntie en transparantie van het prijsvraagproces verbeteren? Hoe kunnen we architectuurprijsvragen toegankelijker maken voor alle architecten? Hoe kunnen we het proces na de prijsvraag beïnvloeden om er voor te zorgen dat het beste project ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd?

Deze en andere vragen staan centraal in het vierjarige onderzoek ‘Competition Culture in Europe’ dat Architectuur Lokaal uitvoert in samenwerking met A10 new European architecture Cooperative en Project Compass CIC, ondersteund door onder ander het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Andere internationale bijeenkomsten staan gepland op 24 mei in Venetië tijdens de opening van de Architectuurbiënnale en op 23-25 september 2018 in Polen (informatie volgt).

Andere sprekers in Vilnius waren: Kalle Kommisarov (Estland), Ieva Zibarte (A10 New European architecture Cooperative, Letland), Hubert Trammer (A10 New European architecture Cooperative, Polen) en Jakub Heciak (Polen). Het volledige programma vindt u hier.