Bekendmaking winnaar prijsvraag Herontwikkeling Entree en voorterrein Academisch Medisch Centrum Amsterdam

nieuwsbericht | 25 september 2017

Op 13 oktober maakt het AMC de winnaar bekend van de Open Oproep Herontwikkeling Entree en voorterrein Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Het AMC is voornemens om aan de winnaar een vervolgopdracht te verstrekken voor het uitwerken van het geselecteerde ontwerp tot een voorlopig ontwerp voor de onderdelen landschap en parkeren, en een definitief ontwerp voor het gebouw. Uit de 60 visies die werden ingediend voor de eerste ronde van de prijsvraag selecteerde de jury, onder voorzitterschap van Maas Jan Heineman (lid Raad van bestuur AMC) vijf inzendingen. De inzenders hiervan werden uitgenodigd om hun visie uit te werken tot een structuurplan. Deze plannen zijn in augustus tentoongesteld in het AMC; honderden medewerkers en bezoekers gaven hun reactie op de plannen. De prijsvraag wordt georganiseerd in samenwerking met Architectuur Lokaal.

Met deze prijsvraag heeft het AMC gevraagd om een voorstel voor de herontwikkeling van het voorterrein aan de noordoostelijke zijde van het hoofdgebouw en de realisatie van een nieuwe entreepartij, waardoor een obstakelvrije verbinding wordt gecreëerd tussen de openbare binnenruimte en een groener, parkachtiger, voorgebied met verblijfsruimte voor patiënten en bezoekers en voor studenten en medewerkers van het AMC. Vanzelfsprekend gelden gebruik en toegankelijkheid ook voor buurtbewoners en werkenden uit de omgeving. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op creativiteit, integraliteit, innovatie, haalbaarheid en duurzaamheid.

Deelnemers aan de tweede ronde
De vijf deelnemers aan de tweede ronde en hun teams zijn (in willekeurige volgorde):

 • ZUIDERPARK, de nieuwe entree voor AMC
  Dingeman Deijs, Dingeman Deijs Architects; Ulrike Centmayer Landschapsarchitect; Scope Bouwmanagement; Nibe (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie)
 • De Serre
  Eric Huijten, Greiner van Goor Huijten Architecten; RRog Stedenbouw en Landschap; DGMR Adviseurs; Van Rossum Raadgevende Ingenieurs; Ingenieursburo Linssen; Buitink Technology; Reynaers; Boon Edam; HB Watertechnologie; Schadenberg Combi Groen; Boomkwekerij Ebben
 • Met open armen
  Jos van Eldonk, Martijn Hassefras, Jelena Cop, Berend Hoffmann, Maarten van de Eerden, Common Affairs; Albert Jan Kerssen, Richard Hereijgers, BTL-Advies; Rinie van den Bosch, 4-Advies; Lennert Bonnier, Nicole Korsten, Goudappel Coffeng; Frans van der Linde, Zonneveld Ingenieurs; Branco Schot, Nelissen Adviseurs
 • AMC GARDENS
  Mathieu Derckx stedebouw/landschapsarchitectuur; Bieke Van Hees Tuin- en landschapsarchitectuur; Jos Roodbol Architect; Mark van der Bij, OR else; Lex Rob, De Ingenieursgroep; Leon Kolster, Microbeton; Ron van Boven, Waco; Ivo Mulder, IPV Delft; Ton Hilhorst, Natascha van den Ban; Stevin Gaalman, Interplan Bouwsupport; Katrien de Klein
 • AMC HEALTH PARK
  Maarten van Tuijl, na-ma architecture; tom bergevoet architecture; studio nuy van noort; studio Blad; Bremen bouwadviseurs; Pieters bouwtechniek; Adviesbureau Feijen

Jury en technische commissie
De jury bestaat uit Maas Jan Heineman, Raad van Bestuur AMC,  Floris Alkemade, Rijksbouwmeester, Ton Schaap, senior stedenbouwkundige gemeente Amsterdam, Emile Spek, directeur Directoraat Huisvesting en Techniek AMC en Bart Pijpers, cliëntenraad AMC.
In de technische commissie hebben zitting: Wouter Jan de Pagter, projectmanager Directoraat Huisvesting en Techniek AMC (voorzitter), Peter Heida, projectmanager station Holendrecht gemeente Amsterdam, Ben Kuipers, landschapsarchitect Atelier Rijksbouwmeester, Charles van Marrelo, architect Atelier Rijksbouwmeester en Onno Valk, architect Directoraat Huisvesting en Techniek AMC.
Cilly Jansen (directeur Architectuur Lokaal) begeleidt de procedure m.m.v. Vincent Kompier (projectleider Architectuur Lokaal).