Amsterdam – Excursie IJdock

excursie | 20 en 21 juni 2015 | 11:00 – 13:00
Paleis van Justitie. Foto John Lewis Marshall

Paleis van Justitie. Claus en Kaan architecten. Foto John Lewis Marshall

Breng met Artifex in het kader van de Dag van de Architectuur een bezoek aan het spraakmakende IJDock. IJDock is in veel opzichten spraakmakend. Het is bijzonder dat juist in hartje Amsterdam, waar grond schaars is en de mogelijkheden uitgeput lijken, een gebied met de omvang van twee voetbalvelden is gewonnen uit het IJ.
De Volkskrant noemde dit kunstmatige eiland op slechts 500 meter van het Centraal Station ‘een mini-Manhattan aan het IJ’. Na een ontvangst met een kopje koffie en wat lekkers in I-Dock restaurant gaat u samen met onze gids Max Put op pad. Ontdekt dit schiereiland waar naast kantoren, appartementen, een hotel en jachthaven óók het nieuwe Paleis van Justitie van Amsterdam is gevestigd. Daarnaast bezoekt u de hoogste verdieping van Hotel Room Mate met een prachtig uitzicht! Het masterplan is gemaakt door de architecten Bjarne Mastenbroek en Dick van Gameren. Maak kennis met de grootstedelijke architectuur van het IJDock!

IJDock
Het uitgangspunt bij de architectuur was de leegte en niet het bouwvolume. Het doel was vanuit de binnenstad zicht te houden op het IJ. Vijf zichtlijnen, vanaf het Bickerseiland, het IJ, de Westerdokssluis, de Keizersgracht en de Westerdoksdijk, bepalen de uitsneden en dus de contouren van de gebouwen. Ook het ontwerp van de parkeergarage (gebouw 6), de passantenhaven en de ‘openbare straat’ is van de hand van Van Gameren en Mastenbroek.

Arrangement is inclusief :  
•    Ontvangst met koffie en wat lekkers
•    Rondleiding met Gids
•    Uitzicht over het IJDock

Voor meer informatie kijk op: www.artifex.nu/dagvandearchitectuur