Enzo Valerio wint prijsvraag Paviljoen Pinetum Blijdenstein – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 6, 2023

Grond, Enzo Valerio

Op 7 oktober heeft Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, de winnaar van de prijsvraag Paviljoen Pinetum Blijdenstein bekend gemaakt. De jury, onder voorzitterschap van Robbert Willink, voorzitter van de stichting Pinetum Blijdenstein, wees het plan ‘GROND’ van architect Enzo Valerio unaniem aan als winnaar. Het plan ‘Trellis’ van HappelCornelisseVerhoeven, werd als runner up aangewezen. De stichting zal zich aan de hand van het winnende plan inzetten om financiering te genereren zodat dit ontwerp daadwerkelijk kan worden uitgevoerd.
Naast de prijsvraag organiseerde de stichting ook een publieksprijs. Hiervoor werden 580 stemmen uitgebracht. Het ontwerp van HappelCornelisseVerhoeven kwam als winnaar uit de bus. Bij de tentoonstelling, die nog te zien is op 13 en 14 oktober, is ook de expositie te bekijken van ontwerpen voor een paviljoen waaraan tien derde klassen van het Roland Holst College en het Gemeentelijk Gymnasium hebben meegedaan.

Een intrigerend ontwerp Over de winnende inzending van Enzo Valerio schreef de jury in haar rapport: ‘Het ontwerp intrigeert door de verschillende vormen van dak en plattegrond en door de staanders, die een relatie aangaan met de verticaliteit van de bomen en een variëteit aan doorzichten bieden. De contouren van het dak volgen die van de omringende boomkruinen en door de alzijdige oriëntatie is er veel aandacht voor de bijzondere plek in de tuin achter het bestaande podium. De jury waardeert het robuuste karakter van het plan en denkt dat het in contrast met de bestaande bebouwing een mooie toevoeging aan de tuin kan zijn. Met de voorgenomen kleuring in de beoogde combinatie van beton en cement, wordt naar verwachting een connectie met de kleuren van de boomstammen rondom gemaakt.’

Het juryrapport is hiernaast te downloaden.

Trellis, HappelCornelisseVerhoeven

De selectie
In april schreef Stichting Pinetum Blijdenstein een ontwerpprijsvraag uit voor een nieuw paviljoen voor de bijzondere botanische tuin, ingericht naar ontwerp van H. Copijn. Voor deze prijsvraag werden maar liefst 131 inzendingen ontvangen uit Nederland, België, Polen, de Verenigde Staten en Zweden.
Na een voorselectie nodigde de stichting acht ontwerpers uit voor een bureaupresentatie. De jury selecteerde vervolgens vier architectenbureaus om een inzending te doen voor de prijsvraag: Enzo Valerio, HappelCornelisseVerhoeven, HOH Architecten en Koolhaas x Suurenbroek x Thijssen. Aan hen werd gevraagd om een ontwerp met maquette te maken voor het nieuw te bouwen paviljoen. Hun inzendingen werden anoniem ingediend onder motto en vanaf 7 september tentoongesteld in de grote kas van het Pinetum.

De jury
De inzendingen werden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Robbert Willink (voorzitter Stichting Pinetum Blijdenstein). De jury bestond verder uit Ko Blok (oud voorzitter ERA Contour BV, oud voorzitter Neprom), Izaak Hilhorst (bestuurslid Stichting Pinetum Blijdenstein), Sylvia Karres (landschapsarchitect Karres en Brands), Milad Pallesh (Workshop Architecten, winnaar Archiprix 2016) en Koen van Velsen (Koen van Velsen architecten). Cato Cramer, adviseur van Stichting Pinetum Blijdenstein, woonde de bijeenkomsten van de jury bij. Secretaris van de jury was Cilly Jansen (Architectuur Lokaal).

De Prijsvraag Paviljoen Pinetum Blijdenstein werd uitgeschreven aan de hand van Kompas Light Prijsvragen. Deze handleiding is ontwikkeld door Architectuur Lokaal en wordt breed onderschreven door (Rijks)overheid en organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs. Architectuur Lokaal werkte mee aan de uitvoering van de prijsvraag. De prijsvraag is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.