Vier architectenbureaus geselecteerd voor deelname aan prijsvraag Paviljoen Pinetum Blijdenstein

nieuwsbericht | 3 juli 2018

Het bestuur van de Stichting Pinetum Blijdenstein heeft de voorselectie voor de prijsvraag afgerond. Na selectie door de jury, op basis van portfolio's en bureaupresentaties, zijn de volgende vier architectenbureaus uitgenodigd voor deelname aan de prijsvraag: HOH Architecten, Enzo Valerio, Koolhaas x Suurenbroek x Thijssen en HappelCornelisseVerhoeven. Aan hen is gevraagd om een ontwerp te maken voor een nieuw te bouwen paviljoen. De ontwerpen worden in het najaar tentoongesteld in de Oranjerie van het Pinetum in Hilversum. Bij de bekendmaking van het resultaat van de prijsvraag, later dit jaar, wordt ook een publieksprijs uitgereikt.

Voor deelname aan de prijsvraag Paviljoen Pinetum Blijdenstein werden 131 portfolio's ontvangen vanuit Nederland en daarbuiten. Hieruit selecteerde de jury acht architectenbureaus, die werden gevraagd om een bureaupresentatie in het Pinetum in Hilversum. Dit resulteerde in de uitnodiging aan de vier bureaus HOH Architecten, Enzo Valerio, Koolhaas x Suurenbroek x Thijssen en HappelCornelisseVerhoeven, om een schetsontwerp en een inschatting van de kosten te maken voor een hoogwaardig paviljoen voor de monumentale botanische tuin.

De ontwerpers werden geselecteerd door een jury onder voorzitterschap van Robbert Willink (voorzitter Stichting Pinetum Blijdenstein). De jury bestaat verder uit Ko Blok (oud voorzitter ERA Contour BV, oud voorzitter Neprom), Izaak Hilhorst (bestuurslid Stichting Pinetum Blijdenstein), Sylvia Karres (landschapsarchitect Karres en Brands), Milad Pallesh (Workshop Architecten, winnaar Archiprix 2016) en Koen van Velsen (Koen van Velsen architecten). Secretaris van de jury is Cilly Jansen (Architectuur Lokaal). Cato Cramer, adviseur van Stichting Pinetum Blijdenstein, woonde de bijeenkomsten van de jury bij.

De Prijsvraag Paviljoen Pinetum Blijdenstein wordt uitgeschreven aan de hand van Kompas Light Prijsvragen. Deze handleiding is ontwikkeld door Architectuur Lokaal en wordt breed onderschreven door (Rijks)overheid en organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs. Architectuur Lokaal werkt mee aan de uitvoering van de prijsvraag (reglement en secretaris van de jury). De prijsvraag wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.