Prijsvraag Paviljoen Pinetum Blijdenstein

Archief nieuwsbericht | 23 april 2018 | 26 juni 2018 | presentaties

Pinetum Blijdenstein, met links het bestaande podium

Stichting Pinetum Blijdenstein schrijft een ontwerpprijsvraag uit voor een nieuw paviljoen. Pinetum Blijdenstein in Hilversum is een deels ommuurde botanische tuin van 1,5 hectare, die eind 19e eeuw door B.W. Blijdenstein is gesticht. De openbaar toegankelijke tuin, ingericht naar ontwerp van H. Copijn, is een prachtig voorbeeld van een Engelse landschapstuin. Het is een historisch en markant onderdeel van het noordwestelijk villagebied van Hilversum. De collectie van het Pinetum is onderdeel van de Nationale Plantencollectie en is ook mondiaal één van de belangrijkste coniferencollecties.
Het Pinetum beschikt over een podium dat in zeer slechte staat verkeert en zal worden gesloopt. De stichting wil op de plaats van dit podium een nieuw paviljoen oprichten. Dit paviljoen moet onderdak bieden aan een aantal reeds bestaande functies. Er vinden onder meer muziek- en toneeluitvoeringen plaats, evenals huwelijksceremonies, openluchtdiners, schaaktoernooien, tentoonstellingen en yogaoefeningen.

Opgave
Stichting Pinetum Blijdenstein zoekt een architect die in staat is om een origineel en multifunctioneel paviljoen met grote architectonische en monumentale waarde te ontwerpen. Het proces moet resulteren in een realistisch, haalbaar en betaalbaar ontwerp. Daarom vraagt het bestuur om een ontwerpvoorstel voor een hoogwaardig en zo open mogelijk paviljoen voor het Pinetum, dat recht doet aan de bijzondere kwaliteiten van de monumentale tuin en collectie, en dat een waardevolle toevoeging aan de grote architectonische kwaliteiten van Hilversum vormt.
De stichting beoogt uitvoering van de winnende inzending, die als uitgangspunt zal dienen om de benodigde financiering voor realisatie te verkrijgen. Voor de stichtingskosten van het nieuwe paviljoen wordt uitgegaan van een globaal bedrag van € 100.000 excl. btw.

Procedure
De procedure betreft een open oproep op basis van portfolio en bestaat uit twee ronden. Voor de voorselectie nodigt de stichting architecten uit om een portfolio in te dienen. De jury selecteert maximaal acht inzenders, die worden uitgenodigd voor een bureaupresentatie. Op grond daarvan selecteert de jury vier architecten voor deelname aan de prijsvraag. Aan hen wordt gevraagd een schetsontwerp te maken. De inzendingen voor de prijsvraag worden anoniem beoordeeld door de jury, die een winnaar en een runner up selecteert.
De prijsvraag verloopt volgens het reglement Prijsvraag Paviljoen Pinetum Blijdenstein dat u hiernaast kunt downloaden. De inzendtermijn is gesloten op 28 mei.
Op 5 juni 2018 heeft de stichting Pinetum Blijdenstein bekendgemaakt, welke acht geselecteerde ontwerpers zij heeft uitgenodigd voor een bureaupresentatie, eind juni. Op 3 juli is de voorselectie afgesloten met de uitnodiging aan vier architecten voor deelname aan de prijsvraag. De inzendtermijn van de prijsvraag sluit medio september; de tentoonstelling en de prijsuitreiking zijn gepland in november.

De jury
De inzendingen worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Robbert Willink (voorzitter Stichting Pinetum Blijdenstein). De jury bestaat verder uit Ko Blok (oud voorzitter ERA Contour BV, oud voorzitter Neprom), Izaak Hilhorst (bestuurslid Stichting Pinetum Blijdenstein), Sylvia Karres (landschapsarchitect Karres en Brands), Milad Pallesh (Workshop Architecten, winnaar Archiprix 2016) en Koen van Velsen (Koen van Velsen architecten). Cato Cramer, adviseur van Stichting Pinetum Blijdenstein, woont de bijeenkomsten van de jury bij.
Secretaris van de jury is Cilly Jansen m.m.v. Anja Romar (Architectuur Lokaal).

De Prijsvraag Paviljoen Pinetum Blijdenstein wordt uitgeschreven aan de hand van Kompas Light Prijsvragen. Deze handleiding is ontwikkeld door Architectuur Lokaal en wordt breed onderschreven door (Rijks)overheid en organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs. Architectuur Lokaal werkt mee aan de uitvoering van de prijsvraag (reglement en secretaris van de jury). De prijsvraag wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.