Acht ontwerpers geselecteerd voor volgende fase prijsvraag Pinetum Blijdenstein

nieuwsbericht | 5 juni 2018

Stichting Pinetum Blijdenstein heeft acht architectenbureaus geselecteerd voor de volgende fase in de Prijsvraag Paviljoen Pinetum Blijdenstein in Hilversum. De ontwerpers zijn uitgenodigd voor een bureaupresentatie aan de jury, die vervolgens vier van hen zal selecteren voor deelname aan de prijsvraag voor een nieuw paviljoen voor de botanische tuin. 131 architectenbureaus uit Nederland en onder meer Zweden, België, Verenigde Staten en Polen dienden een portfolio in voor de voorselectie van de prijsvraag.

Voorselectie
De prijsvraag verloopt conform de procedure van KOMPAS Open Oproep op basis van portfolio. De voorselectie voor deelname aan de prijsvraag vond plaats op basis van een portfolio met bureau informatie en referentiebeelden. Uit de inzendingen selecteerde de jury de volgende acht bureaus voor de volgende fase, de bureaupresentatie:
1. HOH Architecten
2. Enzo Valerio
3. Koolhaas x Suurenbroek x Thijssen
4. HappelCornelisseVerhoeven
5. STUDIO MAKS
6. SO - IL
7. RADEMACHER / DE VRIES
8. PROTOTYPE

Prijsvraag
De geselecteerde bureau's zijn uitgenodigd voor de bureaupresentatie, die eind juni plaatsvindt.
De jury zal vier architectenbureaus kiezen, die door stichting Pinetum Blijdenstein worden uitgenodigd voor deelname aan de ontwerpprijsvraag. Daarin wordt aan hen gevraagd om een schetsontwerp voor een hoogwaardig en zo open mogelijk paviljoen voor de botanische tuin, dat recht doet aan de bijzondere kwaliteiten van de monumentale tuin en collectie, en dat een waardevolle toevoeging aan de grote architectonische kwaliteiten van Hilversum vormt.

Jury
De ontwerpers werden geselecteerd door een jury onder voorzitterschap van Robbert Willink (voorzitter Stichting Pinetum Blijdenstein). De jury bestaat verder uit Ko Blok (oud voorzitter ERA Contour BV, oud voorzitter Neprom), Izaak Hilhorst (bestuurslid Stichting Pinetum Blijdenstein), Sylvia Karres (landschapsarchitect Karres en Brands), Milad Pallesh (Workshop Architecten, winnaar Archiprix 2016) en Koen van Velsen (Koen van Velsen architecten). Secretaris van de jury is Cilly Jansen, i.s.m. Anja Romar (Architectuur Lokaal).

Meer informatie over de prijsvraag is hier te vinden.