Bouw winnend prijsvraagplan Kunstwerf Groningen van start – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 6, 2023

Foto: Jan Hendrik van der Veen

Gisteren ging de bouw van de Kunstwerf in het Ebbingekwartier, Groningen, van start in aanwezigheid van onder andere de wethouders Roeland van der Schaaf en Paul de Rook, de bouwer en de vier toekomstige bewoners van de Kunstwerf: Guy & Roni, De Noorderlingen, De Steeg en Het Houten Huis. In De Machinefabriek, Bloemstraat 38 in Groningen zijn de ontwerptekeningen van de Kunstwerf te zien. Het ontwerp voor dit cultuurgebouw is gemaakt door de jonge Amsterdamse architecten Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries. Zij wonnen de prijsvraag van de gemeente Groningen voor permanente huisvesting van een aantal podiuminstellingen in het Ebbingekwartier. De wereldberoemde tuinarchitect Piet Oudolf (75) krijgt een belangrijke rol in de uitwerking van het plan.

Uit de 107 visies die in 2017 voor de prijsvraag Kunstwerf Groningen waren ingediend, selecteerde de jury er 5 om uit te werken tot een schetsontwerp. In het winnende plan van Van Milligen Bielke en De Vries staat niet de grote zaal maar de publieke ruimte centraal. Piet Oudolf, die door de ontwerpers betrokken is bij het plan, is onder meer bekend van prijswinnende ontwerpen voor de High Line en Battery Park in New York, Millennium Park in Chicago en diverse tuinen in Engeland en Zweden. In Nederland ontwierp hij onder meer de museumtuinen van het Singer in Laren en Voorlinden in Wassenaar.

Ontwerp Studio Van Milligen Bielke en Ard de Vries i.s.m. Piet Oudolf

De besloten binnentuin, de Hortus-Conclusus, vormt het verbindend hoofdpodium dat omringd wordt door het gebouw, bestaande uit oefenruimtes en werkplaatsen. De arcades nemen de rol van de theatergangen op zich. De ontvangstruimtes flankeren de poorten naar de omsloten tuin. Villa B is centraal geplaatst, met tegen de zijgevel een klein amfitheater. Dit fungeert vooral als publieke plek van samenkomst. De kunstwerf als theater, als een verzameling interieurs. “We zijn er heel trots op dat Oudolf een prachtige tuin ontwerpt voor de open ruimte die een belangrijke rol speelt in de plannen’, aldus De Vries in het Dagblad van het Noorden. De opening van het cultuurhuis staat gepland voor januari 2021.

De prijsvraag Kunstwerf Groningen is uitgeschreven door de gemeente Groningen in samenwerking met Architectuur Lokaal. De prijsvraag is uitgeschreven aan de hand van Kompas Light Prijsvragen. Deze handleiding is ontwikkeld door Architectuur Lokaal en wordt breed onderschreven door (Rijks)overheid en organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs.