VLOT architecten wint prijsvraag Drijvend Havenkantoor Haarlem – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 8, 2023

VLOT architecten heeft de prijsvraag Drijvend Havenkantoor Haarlem met boothuis gewonnen. Dat is vanmiddag bekendgemaakt door de burgemeester van Haarlem, Jos Wienen. Drie architectenbureaus maakten een ontwerp voor het nieuwe havenkantoor in het Spaarne. De jury, onder voorzitterschap van stadsarchitect Willem Hein Schenk, wees het plan ‘Werktuig voor de verbeelding’ unaniem aan als winnaar van de prijsvraag. De gemeente is voornemens het winnende ontwerp te realiseren.
De prijsvraag is uitgeschreven door de gemeente Haarlem in samenwerking met Architectuur Lokaal.

De gemeente Haarlem schreef de prijsvraag voor een innovatief en creatief ontwerp voor een nieuw te bouwen drijvend havenkantoor met een boothuis vorig jaar uit onder architecten. Gevraagd werd om toekomstbestendige en energieneutrale huisvesting voor het havenkantoor van hoge architectonische kwaliteit, gebaseerd op een heldere visie op drijvende bouwwerken. Het nieuwe havenkantoor moet zowel vanaf het water als vanaf de kade een visitekaartje voor Haarlem worden.

Drie plannen
In de eerste ronde van de prijsvraag selecteerde de jury drie visies uit 99 inzendingen. In de tweede ronde werd aan de inzenders van deze visies gevraagd om hun visie uit te werken tot een ontwerp met begroting. De plannen zijn tentoongesteld in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem. Reacties van de bezoekers zijn meegegeven aan de jury. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 24 april.

Vernieuwend en iconisch
Uit de drie inzendingen koos de jury unaniem voor het plan ‘Werktuig voor de verbeelding’. “Met dit plan kan Haarlem met een bijzonder gebouw, met een bijzondere functie, op een bijzondere plek worden verrijkt. Dit complete plan is, in alle eenvoud, werkelijk een vernieuwend en iconisch werktuig voor de verbeelding geworden”, aldus de jury. De jury wees het plan ‘Blauw Hart’ van Attika Architekten aan als runner-up.

Juryrapport
De inzendingen en het juryrapport zijn hiernaast te downloaden. Ook de reacties van de bezoekers van de tentoonstelling zijn opgenomen in het juryrapport.

Werktuig voor de verbeelding, Stefan de Vos, Jeroen Lemans (VLOT architecten), Rutger Snoek (Transistor), Jelle Vedder (Bartels en Vedder), Rico Logman (DWA), Martin Trapman (Procabo) en Antje Ehrenburgh (Ecologisch Adviesbureau Antje Ehrenburgh).
Blauw Hart, Susanne Aniba, Changiz Tehrani, Rop van Loenhout (Attika Architekten), Maarten Vroegindeweij (Domera), Bianca Gentili (grafisch ontwerper en interieur architect), Sander Verhoeff (Verhoeff consultancy), Marco Gieskens (Hercules Floating concrete), Simone de Jong (Ecosol Haarlem).
Leporello, Benjamin Groothuijse, Tjerk de Boer, Maelle Turgeon, Wiebke Oppel, Lioba Pflaum, Wouter Meijer, Arnoud Seegers (Groothuijse de Boer architecten).

Tentoonstelling in het ABC
De drie ontwerpen zijn nog tot en met 24 april te bekijken bij het ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem. Openingstijden: dinsdag t/m met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur; zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Jury
De onafhankelijke vakjury die de inzendingen heeft beoordeeld bestond uit Willem Hein Schenk (Stadsarchitect van de gemeente Haarlem, voorzitter), Erik Boontjes (Waternet), Marlies van Diest (Van Diest Ontwerp), Laetitia Ouillet (eRiskgroup) en Dennis de Waart (DeDAKKAS Haarlem). Secretaris van de jury was Cilly Jansen m.m.v. Bram Talman, Architectuur Lokaal.