Tentoonstelling plannen voor nieuw Huis van Stad en Regio Dordrecht – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 8, 2023

Van 1 tot en met 9 februari worden de vier prijsvraagontwerpen voor het nieuwe Huis van Stad en Regio Dordrecht tentoongesteld in het SpuiLAB in Dordrecht. De ontwerpen zijn gemaakt door de architectenbureaus Geurst & Schulze (Nederland), kadawittfeldarchitektur (Duitsland), Neutelings Riedijk (Nederland) en Schmidt Hammer Lassen (Denemarken). Bezoekers van de tentoonstelling kunnen hun reactie op de plannen geven. Deze reacties worden meegegeven aan de vakjury. De winnaar van de prijsvraag wordt in april bekend gemaakt. De gemeente is van plan om het winnende ontwerp uit te voeren en de winnaar van de prijsvraag daarbij gedurende het hele proces te betrekken.

Prijsvraag
De gemeente Dordrecht schreef een ontwerpprijsvraag uit voor een nieuw te bouwen Huis van Stad en Regio omdat het huidige Stadskantoor niet meer voldoet. Uit de 34 visies die werden ingezonden selecteerde de jury er vier. De gemeente Dordrecht nodigde de architectenbureaus die deze visies hadden gemaakt uit om hun visie uit te werken tot een ontwerp. Op de tentoonstelling zijn maquettes, tekeningen en filmpjes van de plannen te zien die de architectenbureaus Geurst & Schulze (Nederland), kadawittfeldarchitektur (Duitsland), Neutelings Riedijk (Nederland) en Duitsland en Schmidt Hammer Lassen (Denemarken) hebben gemaakt.

Tentoonstelling: 1 tot en met 9 februari
Na opening van de tentoonstelling voor bewoners en medewerkers van de gemeente op 31 januari, is deze voor iedereen te bezoeken van zaterdag 1 tot en met zondag 9 februari. De tentoonstelling wordt gehouden in het SpuiLAB, Spuiboulevard 210 in Dordrecht. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 12.00-17.00 uur en donderdag 6 februari tot 20.00 uur.

Reacties bezoekers
De gemeente vindt het belangrijk om te weten hoe bewoners en andere geïnteresseerden over de plannen denken. Daarom worden de plannen tentoongesteld voordat de jury de inzendingen beoordeelt. Bij de tentoonstelling kunnen bezoekers hun reactie op de plannen achterlaten. Deze reacties worden aan de jury meegegeven. De jury bestaat uit prof. ir. Jo Coenen (voorzitter), prof. dr. ir. Philomena Bluyssen (hoogleraar Indoor Environment TU Delft), ir. Matthijs de Boer (voorzitter Welstands- en Monumentencommissie Dordrecht), Dennis van Buuren (horecaondernemer in Dordrecht), ir. Jeanne Dekkers (Jeanne Dekkers Architectuur) en ir. Elies Koot (projectontwikkelaar Boelens De Gruyter).

Resultaat prijsvraag
Het resultaat van de prijsvraag wordt in april 2020 verwacht. De gemeente is van plan om het winnende ontwerp uit te voeren en de winnaar van de prijsvraag daarbij gedurende het hele proces te betrekken.

De prijsvraag Huis van Stad en Regio Dordrecht is uitgeschreven door de gemeente Dordrecht en wordt uitgevoerd in samenwerking met Architectuur Lokaal. Secretaris van de prijsvraag is drs. Cilly Jansen, m.m.v. Bram Talman.
De prijsvraag is uitgeschreven aan de hand van Kompas Light Prijsvragen. Deze handleiding is ontwikkeld door Architectuur Lokaal en wordt breed onderschreven door (Rijks)overheid en organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs. De prijsvraag Huis van Stad en Regio Dordrecht is gepubliceerd op TenderNed.