Jury Open Oproep Werelderfgoed Kinderdijk selecteert vijf plannen voor de tweede ronde – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

Cees van der Vlist (directeur SWEK), Eric Luiten (voorzitter jury, Roelof Bleker, Suzanne Oxenaar, Dick van Gameren, Marinus Kooiman (juryleden), Cilly Jansen (secretaris), Bram Talman (projectmedewerker). Foto: Peter Paul Klapwijk (SWEK), 30 juni 2014, Kinderdijk

Vijf visies van ontwerpers zijn geselecteerd voor de tweede ronde voor het ontwerp van een nieuw entreegebied voor het Werelderfgoed Kinderdijk. Het beroemde molengebied, ten zuidoosten van Rotterdam, staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De jury van de Open Oproep Werelderfgoed Kinderdijk, onder voorzitterschap van Rijksadviseur Landschap en Water, prof. ir. Eric Luiten, koos de vijf uit 132 inzendingen uit Nederland en ver daarbuiten. De geselecteerde inzendingen zijn: Cradle to cradle in de polder van Berno Strootman (Strootman Landschapsarchitecten) met FARO Architecten, DENKEND AAN HOLLAND van team Steven van der Goes (Beuving van der Goes architecten), Kinderdijk: open voor bezoek! van team Joost van Noort (Studio Nuy van Noort), Levend erfgoed in de 21e eeuw van team Dorus Meurs (M&DB architecten) en Denkend aan Holland… van Wieteke Nijkrake.

132 ontwerpers uit Nederland en daarbuiten, van India tot Engeland en van Zweden tot Zwitserland, zonden een inzending in voor de Open Oproep Werelderfgoed Kinderdijk. Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) is verheugd over de grote belangstelling van de ontwerpers. SWEK is alle inzenders zeer dankbaar voor het scala aan ideeën dat zij over het voetlicht hebben gebracht en de inspanningen die zij hiertoe hebben verricht. Daarmee hebben zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de intentie om aan de honderdduizenden bezoekers uit de hele wereld die Kinderdijk jaarlijks bezoeken, een ‘werelderfgoedwaardige’ ontvangst te bieden.

Resultaat eerste ronde
Het entreegebied van Werelderfgoed Kinderdijk moet transformeren in een aantrekkelijk, Werelderfgoedwaardig ontvangstgebied. Daarom heeft Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) een projectprijsvraag in twee ronden uitgeschreven. Gevraagd is om een ontwerpvoorstel voor een hoogwaardig inrichtingsplan voor de entreezone van het gebied en een bezoekersgebouw. De prijsvraag verloopt via het reglement Open Oproep Projectprijsvraag Werelderfgoed Kinderdijk.

In de eerste ronde werd gevraagd om een beperkte inzending, bestaande uit een beknopte visie met referentiebeelden. Er is geen ontwerpwerk gevraagd. De technische commissie en de jury hebben de moeilijke, en evenzeer interessante, taak om de plannen te toetsen en te beoordelen uiterst zorgvuldig verricht. Na toetsing van de inzendingen selecteerde de jury vijf inzendingen:

 • Cradle to cradle in de polder van Berno Strootman (Strootman Landschapsarchitecten) met FARO Architecten
 • DENKEND AAN HOLLAND, van team Steven van der Goes (Beuving van der Goes architecten)
 • Kinderdijk: open voor bezoek! van team Joost van Noort (Studio Nuy van Noort)
 • Levend erfgoed in de 21e eeuw van team Dorus Meurs (M&DB architecten)
 • Denkend aan Holland… van Wieteke Nijkrake.

SWEK heeft de inzenders van deze visies uitgenodigd om deel te nemen aan de tweede ronde en stelt hiervoor aan ieder van hen een vergoeding van € 5.000 ter beschikking. Deze vergoeding is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De intentie van de prijsvraag is om te komen tot uitvoering van de winnende inzending.

Tentoonstelling
In september worden de inzendingen voor de tweede ronde tentoongesteld in Kinderdijk. Reacties van bezoekers worden meegenomen bij de beoordeling. Nadere informatie over de tentoonstelling wordt nog bekendgemaakt.

Technische commissie en jury
De technische commissie bestaat uit:

 • Henk Bronkhorst, coördinator beheer en onderhoud, SWEK
 • Lia de Kievit, projectleider ruimte en ontwikkeling, gemeente Molenwaard
 • Herman Sangers, consulent monumenten, provincie Zuid-Holland
 • Lammert Prins, sr. onderzoeker historische geografie Laag Nederland, Rijksdienst Cultureel Erfgoed

De jury bestaat uit:

 • Eric Luiten, voorzitter, Rijksadviseur voor Landschap en Water
 • Roelof Bleker, dijkgraaf Waterschap Rivierenland
 • Dick van Gameren, partner Mecanoo Architecten
 • Marinus Kooiman, historisch geograaf Beek & Kooiman Cultuurhistorie
 • Suzanne Oxenaar, artistiek directeur Lloyd Hotel Amsterdam

Cees van der Vlist, directeur Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, woont de jurering bij als waarnemer.
Cilly Jansen, directeur Architectuur Lokaal, is secretaris van de prijsvraag; Bram Talman verricht administratieve ondersteuning.

De prijsvraag is mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van de provincie Zuid-Holland, gemeente Molenwaard, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.