Grensverleggers 29/11: Lezing Jeroen Junte over robotisering in de zorg – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 26, 2023

Bij de manifestatie Grensverleggers op 29 november vertelt Jeroen Junte u alles over de grootste uitdaging van onze tijd: over robots, kunstmatige intelligentie en big data. Zo zal naar verwachting een derde van de banen verdwijnen maar zal ook het leefklimaat in de smart city verbeteren door schone auto’s en een duurzame energieconsumptie. Ook de impact van automatisering op zorg zal enorm zijn. Predictie (het doen van voorspellingen) zal sterk verbeteren door compacte technologie als wearables, op het lichaam gedragen dataregistratie. Door toenemende medische kennis – denk aan gentechnologie én massale data-analyse – zal ook preventie sterk verbeteren. De keerzijde is dat zorg deels zal worden overgenomen door robots. Een efficiëntieslag is ook noodzakelijk door de steeds verder stijgende kosten; over dertig jaar zijn ouderdomsziektes als dementie volksziekte nummer één. Tegelijkertijd dreigt een ‘ontmenselijking’ van de zorg en zal onze privacy verder onder druk komen te staan. Hoe kunnen wij deze uitdagingen het hoofd bieden?

Deelprogramma 2, Grensvervaging, gaat over zorg en technologie.

De manifestatie Grensverleggers. Wonen, werken, leven met zorg en energie vindt plaats op 29 november 2018 in Villa Jongerius, Utrecht. Klik hier voor alle praktische informatie.
Deze manifestatie is de zevende editie van de landelijke manifestatie voor en over (publiek) opdrachtgeverschap en ontwerp, die Architectuur Lokaal traditiegetrouw vierjaarlijks organiseert in het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Eerdere edities waren Hitte in de delta (2014), Bouwen op ambitie (2010), BOOST – Impuls voor publiek opdrachtgeverschap (2006), Oost West Thuis Best (2004), ORG (1996) en Niet Grijs! (1994). De manifestatie in 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Ministerie van BZK.