Debat ruimtelijk beleid in Italië aan de hand van Nederlandse ervaringen – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 25, 2023

Op 10 juli 2018 vond in Rome het eerste van vier debatten plaats over de vraag of een wet voor architectuur kan bijdragen aan de kwaliteit van stedelijke ontwikkeling in Italië. Wethouders uit de gemeenten Prato en Bergamo namen deel aan de discussie, onder leiding van architect Alberto Iacovoni, evenals Margherita Guccione, architect/directeur MAXXI en Cilly Jansen, directeur Architectuur Lokaal; zij lichtte de ervaringen met architectuurbeleid in Nederland in de afgelopen decennia toe. Het debat vond plaats in MAXXI, Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo. De volgende drie bijeenkomsten van het symposium vinden later dit jaar plaats.

In een vierdelige reeks openbare debatten onder de noemer Verso una legge per architettura bespreken ontwerpers en lokale bestuurders in samenwerking met MAXXI, principes, regels en processen die betrekking hebben op de kwaliteit van stedelijke ontwikkeling in Italië. Hiermee blazen zij de discussie over de vraag of actuele, cultureel-maatschappelijke vraagstukken die een ruimtelijke vertaling behoeven, gebaat zijn bij wetgeving voor architectuur, opnieuw leven in.
In de eerste bijeenkomst, Il quadro europeo, kwamen onder meer ervaringen in andere Europese landen aan bod, zoals de ontwikkeling van het Nederlandse architectuurbeleid en de Franse praktijk bij prijsvragen, met name Paris Reinventer.

De volgende drie bijeenkomsten vinden plaats op 17 juli, 25 september en 2 oktober in MAXXI (ontwerp Zaha Hadid). De voertaal is Italiaans. Voor meer informatie: klik hier