Almere bouwt een 'tiny' buurt – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

Deelnemers Tiny Housing, Homeruskwartier, Almere. Foto: Maarten Feenstra

Vijftien ideeën voor een Tiny House die vorig jaar werden ingediend voor de prijsvraag Bevrijd Wonen, Jouw Tiny House in Almere! worden daadwerkelijk gerealiseerd in het Homeruskwartier in het kader van de BouwEXPO Tiny Housing. Elf hiervan werden als winnende voorstellen aangewezen; vier waren runner up. In de afgelopen maanden werkten de inzenders hun bekroonde ideeën uit. Dit voorjaar zullen ze ieder in hun eigen tempo beginnen met de bouw of de plaatsing van hun Tiny House. De publieksmanifestatie die aan de BouwEXPO is gekoppeld zal in het najaar plaatsvinden. Dit maakte wethouder Tjeerd Herrema van Almere bekend.

Twintig innovatieve huisjes
Van de 25 winnaars van de prijsvraag zijn er elf die hun idee daadwerkelijk willen verwezenlijken. Dit betreft de plannen Slim Fit, Dometastic50, Royaal wonen in ’t klein (drie appartementen), A-house, Villa Volta, Tiny Towers (drie woningen), Work/Nest, Wikkelen voor de toekomst, Snuk, Walking Concrete en Opwekken-bewaren-zuiveren. Deze groep is aangevuld met vier runners up: Rise Up, Homeboxen, Bubblicious en Huisje van Hennep. De overige winnaars en runners up zien af van de mogelijkheid om hun idee uit te voeren. Tenslotte is een initiatiefnemer toegevoegd voor een laatste kavel op het grote bouwveld, die hier het WikiHouse zal plaatsen. Dit brengt het aantal deelnemers op de BouwEXPO op zestien, die samen twintig innovatieve huisjes, elk met een oppervlak kleiner dan 50 m2.

Zelfvoorzienend
De huisjes zullen tijdens de BouwEXPO Tiny Housing te zien zijn op een groot en een kleiner veld; de kavels zijn relatief klein en variëren in grootte tussen 18 m2 en 100 m2. Op het grote bouwveld groeit de komende maanden een uitzonderlijk woonbuurtje. Met een enorme diversiteit in verschijningsvorm en een hoge dichtheid ontstaat een woonalternatief voor kleine huishoudens die in de stad willen wonen. Op het kleinere bouwveld wordt tijdelijk ruimte geboden aan zelfvoorzienende Tiny Houses. Deze huisjes zijn vooral bedoeld voor plekken die tijdelijk braak liggen of voor afgelegen gebieden waar geen aansluiting op het riool en de nutsvoorzieningen mogelijk is. Het is een duurzame manier van wonen die naadloos aansluit op de Growing Green Cities ambites van Almere in het kader van de Floriade 2022.

Uitrol door de stad
Almere ziet de BouwEXPO Tiny Housing als een start om met deze woonvorm tegemoet aan demografische ontwikkeling en de toename van één- en tweepersoonshuishoudens met een unieke en goedkope woonwens hebben. Wethouder Herrema: “Er is duidelijk vraag naar Tiny Housing en het vrije gevoel van klein wonen. Almere biedt niet alleen de ruimte voor innovatie en creativiteit op dit vlak, maar hier verkennen we de mogelijkheden om écht een serieuze bouwstroom van nieuwe betaalbare woonvormen mogelijk te maken. In Almere kan heel Nederland kennis opdoen over anders bouwen.”