Woonzorg Nederland op verkenning in Amsterdam – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 31, 2023

Woonzorg Nederland hecht er waarde aan dat haar medewerkers zicht hebben op de factoren die bijdragen aan het tot stand komen van een goed ontwerp. Met deze kennis kunnen zij hun rol als opdrachtgever beter vervullen. Daarom werd aan Architectuur Lokaal gevraagd een excursie te organiseren voor enkele districten en de afdeling Vastgoed van Woonzorg Nederland.

De dag was bedoeld om met elkaar in gesprek te komen over het opdrachtgeverschap van Woonzorg Nederland. Hoe kan ervoor gezorgd worden dat voor de toekomstige gebruikers in combinatie met een bepaalde plek steeds het beste gebouw tot stand komt? Het resultaat wordt uiteindelijk sterk bepaald door de architectenkeuze. Maar daar gaat veel aan vooraf. Welke visie en inbreng van de opdrachtgever is nodig om in het ontwerp- en bouwproces het beste resultaat te krijgen? Met de keuze van de architect ligt het resultaat echter nog niet vast. Wat is belangrijk voor een goede samenwerking tussen opdrachtgever en architect?

Bezocht werden zeven projecten:
Woonzorgcomplex Oklahoma, opdrachtgever Het Oosten i.s.m. Joannes de Deo, architect MVRDV
Koop- en huurappartementen voor ouderen Oeverpad, opdrachtgever De Principaal, architect De Architectengroep (Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek)
Woonzorgcomplex en dienstencentrum Oostoever Sloterplas, opdrachtgever Patrimonium, architect Duinker Van der Torre
Huur- en koopwoningen Noorderhof, opdrachtgever Het Oosten, stedenbouwkundig plan Rob Krier, architecten Rob Krier / Christoph Kohl (Duitsland), Peterse Architectuur, Mark Tuerlings, Joris Deur Architekten, Atlante Atelier d’Architecture et d’Urbanisme (Belgie) en Franz C. Demblin.
Kantoor van het Oosten, opdrachtgever Het Oosten, architect Steven Holl
Koop- en huurwoningen De Meander opdrachtgever Het Oosten, architect Rob Krier / Christoph Kohl
Herinrichting bedrijfsruimte KNSM-laan tot kantoor van De Principaal, opdrachtgever De Principaal
De dag werd afgesloten met een wandelingvan Pireaus (KNSM-eiland) naar de Oceaan (Borneo-eiland), twee door De Principaal gerealiseerde projecten.

Het excursieverslag bevat projectdocumentatie en conclusies.