Winnend prijsvraagontwerp Kinderdijk wordt uitgevoerd – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

Cees van der Vlist, Dorus Meurs, Eric Luiten en Michael Daane Bolier plaatsen het bord voor de bouw van het bezoekerscentrum Kinderdijk

De bouw van het bezoekerscentrum en een nieuw entreegebied in Kinderdijk gaat definitief door. Op basis van het winnend prijsvraagontwerp van de jonge architecten Michael Daane Bolier en Dorus Meurs (M&DB Architecten uit Den Haag) is Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) erin geslaagd om de benodigde 6,7 miljoen euro bij elkaar te krijgen. Toezeggingen werden verkregen van sponsoren, de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Alblasserdam en Molenwaard en andere fondsen en overheden.

Nadat de Stichting dit nieuws eerder deze maand bekend maakte, onthulden Cees van der Vlist (directeur SWEK) en Eric Luiten (Rijksadviseur Landschap en Water, tevens juryvoorzitter van de Open Oproep Werelderfgoed Kinderdijk) in aanwezigheid van onder anderen de beide architecten symbolisch een bord met een afbeelding van het ontwerp op de locatie van het toekomstige gebouw.

De prijsvraag werd gehouden in 2014. Op basis van het winnende ontwerp presenteerde de SWEK, nog geen jaar geleden, ambitieuze plannen om een werelderfgoedwaardig entreegebied te realiseren voor het unieke molencomplex Kinderdijk. Met het nu verworven budget gaat de wens om de entree van het wereldberoemde gebied aan te pakken in vervulling. Het belangrijkste onderdeel is de realisatie van een bezoekerscentrum aan de Middelkade, waar toeristen entreekaartjes kunnen kopen, wat kunnen eten en drinken en iets leren over de geschiedenis van de molens en het werelderfgoed.
De eerste paal voor het bezoekerscentrum wordt in het derde kwartaal van dit jaar geslagen.

Vier jaar geleden was het SWEK bijna bankroet, maar met de nieuwe plannen en koers gaat het de Stichting weer voor de wind. In 2015 werd het Werelderfgoed Kinderdijk door circa 500.000 mensen bezocht. Door een beleid gericht op betalende bezoekers is de financiële situatie nu gezond.

Architectuur Lokaal organiseerde de Open Oproep Werelderfgoed Kinderdijk conform de handleiding Kompas bij Prijsvragen.