Winnaar Rietveldprijs 2011 bekend – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | mei 30, 2023

Slideshow

De jury van de Rietveldprijs heeft bekend gemaakt dat de Rietveldprijs 2011 wordt toegekend aan Creative Valley van GENT & MONK architecten.

De Stichting Rietveldprijs reikt tweejaarlijks een prijs uit aan de ontwerper van een uitgevoerd architectonisch, stedenbouwkundig of civieltechnisch project waarbij de kwaliteit van het project zelf, maar ook de bijdrage aan de gebouwde omgeving van de stad Utrecht als criterium geldt.

De jury is van mening dat Creative Valley van alle ingezonden projecten het meest verrassend is, het duidelijkst een visie op de toekomst van de stad verbeeldt en daarmee als antwoord op een actuele opgave het meeste betekenis heeft.

Juryrapport Rietveldprijs 14 september 2011: ‘In tijden waarin meer dan zeven miljoen vierkante meter kantoorruimte leegstaat en bedrijventerreinen achterhaald raken, lijkt het not done om een splinternieuw kantoorgebouw te realiseren. Dat de filosofie over kantoor- en bedrijfslocaties de laatste jaren ingrijpend is veranderd, betekent enerzijds dat er moet worden nagedacht over wat te doen met de gebouwde voorraad. Momenteel gaat de discussie vooral hierover. Maar het betekent ook dat er moet worden nagedacht over hoe kantoorlocaties en bedrijventerreinen er dan wel uit moeten zien. Daarop geeft Creative Valley een overtuigend antwoord. Creative Valley wijkt rigoureus af van de marktconforme kantoorbouw en biedt daarmee een voorbeeldig en nieuw concept. Het ontwerp stimuleert interactie en informele contacten, samenwerken en het delen van faciliteiten, het is een feest om in te werken en te verblijven. Het gebouw is – ondanks zijn weinig verheffende locatie – toch duurzaam, want het trekt mensen, en het zorgt voor verlevendiging van het gebied.

De enorme cortenstalen deur en de gemoedelijke postbussen bij de entree maken al bij binnenkomst duidelijk dat hier iets nieuws gebeurt. Buitenruimte op alle verdiepingen biedt uitzicht op de weidse snelwegomgeving. Een groentetuin op het dak van de parkeergarage en een biologisch restaurant stimuleren andere vormen van bewustzijn. Het is een spannende toekomstvisie op het nieuwe werken, en een staaltje van gedurfd opdrachtgeverschap.’

Waarom de Rietveldprijs?
Stichting Rietveldprijs stelt zich ten doel om door middel van openbare discussie de kwaliteit van de gebouwde omgeving te bevorderen. Eind jaren ’80 baarde het gebrek aan kwaliteit in veel jonge architectuur van Utrecht en het ontbreken van een levendige architectuurdiscussie zorgen. Door de oprichting van de Stichting Rietveldprijs – met de eerste uitreiking in 1991 – werd een poging gedaan deze situatie te doorbreken.

Jury
Christine de Ruijter
(AWG Architecten)
Frits van Dongen (de Architecten Cie.)
Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal)
Donald Lambert (Urbis Stadsontwerp)

Genomineerden
The Wall
, VVKHArchitecten
Creative Valley, GENT&MONK architecten
Het Zwarte Huis, Bakers Architecten
Muziekhuis (Centrum Muziek XXI), Archtitecten Van Mourik.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de Rietveldprijs 2011 vindt plaats op 27 november

Kijk voor meer informatie op rietveldprijs.nl en aorta.nu