Rotterdam – Waterwijk Nesselande

nieuwsbericht | april 15, 2024
Rotterdam – Waterwijk Nesselande

Sommige opdrachtgevers laten in Waterwijk bijzondere, speciaal voor deze plek ontworpen woningen bouwen. De meerderheid kiest echter voor een woning uit de catalogus. Dat hoort bij de vrijheid van het particulier opdrachtgeverschap.

Rotterdam heeft ervaring met allerlei varianten van particulier opdrachtgeverschap. Stuk voor stuk passen ze in het beleid om Rotterdam aantrekkelijker te maken voor gezinnen en voor mensen met hogere inkomens. Om bewoners te verleiden, moet er vertrouwen zijn in de kwaliteit van het gebied. De eigen woning kan pas goed zijn, als de buurt dat ook is. Dat vraagt om duidelijkheid van de gemeente en een wenkend perspectief dat stedenbouwkundigen en architecten kunnen bieden.

Waterwijk Nesselande
Sinds 2000 is aan de oostgrens van Rotterdam Nesselande in aanbouw. Dankzij de centraal gelegen Zevenhuizerplas met strand, boulevard en luxe winkelcentrum heeft deze Vinexlocatie attracties voor mensen uit de wijde omgeving. Als onderdeel van dit gebied is Waterwijk ontwikkeld, een exclusieve woonbuurt van 40 hectare met 520 woningen waarvan ruim 300 op particuliere kavels. Het ruimtelijk kader hiervoor is ontworpen door Palmboom & Van den Bout Stedenbouwkundigen in samenwerking met H+N+S Landschapsarchitecten en de gemeente Rotterdam.

Het ontwerp van de buurt
Waterwijk is letterlijk een waterwijk. Alle woningen zijn met de boot te bereiken, ze liggen langs smalle woondijken die op hun beurt verbonden zijn met bredere ontsluitingswegen. De gemeente wil in Waterwijk ruimte bieden voor architectonische experimenten. Dat is een argument om geen welstandsregels te hanteren. Wel schrijft de gemeente een openbare ideeënprijsvraag uit waarbij ontwerpers kunnen laten zien welke architectuur op deze kavels zou kunnen passen. Er is ook verder gekozen voor indirecte beïnvloeding. Door niet alle kavels  even groot te maken, ontstaat vanzelf diversiteit.

Resultaat
Het resultaat stemt niet helemaal overeen met wat de planners voor ogen stond, omdat grotere woningen zijn gebouwd dan verwacht: opdrachtgevers hebben de neiging om het toegestane maximum vol te bouwen. Toch vindt stedenbouwkundige Jaap van den Bout dat het plan goed uitpakt. Hij constateert dat de spelregels niet altijd werden gehandhaafd, want er zijn bebouwingsgrenzen overschreden. Maar het plan kan het hebben. Het landschap wint aan kwaliteit nu de begroeiing op de woondijkjes wortel schiet.