Vier ontwerpers geselecteerd voor prijsvraag Wandkunst Torenvlietbrug Oegstgeest – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

Jury prijsvraag Torenvlietbrug

Gisteren selecteerde de jury van de prijsvraag Wandkunst Torenvlietbrug Oegstgeest vier ontwerpers om een plan te maken voor de onderdoorgang van de brug: Michiel Kluiters, Gabriel Lester, Sanja Medic en Martijn Sandberg. 63 ontwerpers dienden een portfolio in; 8 van hen werden uitgenodigd om een visie te presenteren. Aan de vier geselecteerde ontwerpers is nu gevraagd om een schetsontwerp te maken voor een kunsttoepassing onder de brug, die voor voetgangers, fietsers en automobilisten een prettige doorgang wordt en ook een rustplek langs de oever van de Oude Rijn biedt. De prijsvraag is uitgeschreven door de Provincie Zuid-Holland.

Prijsvraag
De prijsvraag is in april uitgeschreven door de Provincie Zuid-Holland in samenwerking met de gemeente Oegstgeest. Omdat de N206 Ir. G. Tjalmaweg wordt aangepast, wordt de Torenvlietbrug over de Oude Rijn verbreed. Deze brug is onderdeel van de RijnlandRoute, een nieuwe weg tussen Katwijk, via de A44, en de A4 bij Leiden. Informatie over de werkzaamheden aan de N206 Ir. G. Tjalmaweg en de RijnlandRoute is te vinden op rijnlandroute.nl Deze ontwikkeling biedt een goede gelegenheid om de onderdoorgang op een aantrekkelijke manier vorm te geven. Met de prijsvraag is gevraagd om een wandkunstwerk voor de onderdoorgang van de Torenvlietbrug in Oegstgeest. 63 kunstenaars, architecten en andere ontwerpers dienden een portfolio in; acht van hen presenteerden hun visie op de opgave aan de jury.

Realisatie
In november worden de vier plannen tentoongesteld; begin december wordt de winnaar van de prijsvraag bekendgemaakt. De Provincie Zuid-Holland is van plan om aan de winnaar van de prijsvraag een opdracht te verstrekken om diens winnende plan uit te werken tot een Definitief Ontwerp, voor een honorarium van € 20.000 excl. btw.

Jury
De jury, onder voorzitterschap van Jan Nieuwenhuis (wethouder gemeente Oegstgeest), bestond verder uit Christoph Elsässser (supervisor Nieuw-Rhijngeest), Abe Veenstra (voorzitter Kwaliteitsteam RijnlandRoute), Sjoukje van Heesch (landschapsarchitect, provincie Zuid-Holland) en Sandrine van Noort (curator Stichting Beelden in Leiden en kunstcollectie LUMC).
Op verzoek van de Provincie Zuid-Holland wordt de prijsvraag georganiseerd in samenwerking met Architectuur Lokaal. Secretaris van de jury is Vincent Kompier m.m.v. Bram Talman.

De prijsvraag Wandkunst onderdoorgang Torenvlietbrug Oegstgeest wordt uitgeschreven aan de hand van Kompas Light Prijsvragen. Deze handleiding is ontwikkeld door Architectuur Lokaal en wordt breed onderschreven door (Rijks)overheid en organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs.