Uitnodiging Slotmanifestatie 'A Home away from Home' – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) organiseerde de afgelopen maanden in samenwerking met  Rijksbouwmeester Floris Alkemade de Open Oproep ‘A Home away from Home’. De uitschrijvers riepen ontwerpers op ideeën in te zenden voor innovatieve huisvestingsoplossingen, allereerst voor asielzoekers maar in het verlengde daarvan ook voor anderen die een goed thuis zoeken. Uit een totaal van 366 inzendingen selecteerde de jury in de eerste ronde 12 genomineerden. Op woensdag 29 juni tussen 15.00 en 17.00 uur worden 6 winnaars bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in het Nieuwe Instituut. 

Het COA en de Rijksbouwmeester nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst en kennis te nemen van het brede scala aan oplossingsrichtingen die de prijsvraag heeft opgeleverd. Oplossingen met een brede maatschappelijke meerwaarde, die een impuls kunnen geven aan bredere huisvestingsvraagstukken. Tijdens de bijeenkomst wordt een pop-up tentoonstelling geopend en een website waarop een brede selectie inzendingen terug te vinden is.

Wegens beperkt aantal plaatsen vragen wij u zich tijdig aan te melden.
Let op: na aanmelding ontvangt u per mail een definitieve bevestiging van uw komst.

Programma en locatie

  • Bekendmaking en presentatie van de winnende ontwerpen door de initiatiefnemers van de prijsvraag Carolien Schippers (COA) en Floris Alkemade (Rijksbouwmeester)
  • Reacties op de winnaars door Gerard Bakker (bestuursvoorzitter COA) en Harrie Bosch (bestuurslid Aedes)
  • Inhoudelijke bijdragen door Marco Florijn (Ambassadeur Platform Opnieuw Thuis), Warna Oosterbaan (socioloog/journalist) en Joost Ector (Sense of Belonging/BNA)
  • Lancering website, pop-up tentoonstelling van de genomineerden en magazine

De manifestatie vindt plaats in Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam.
14.30 uur – Inloop
15.00 uur – Start inhoudelijk programma en bekendmaking
17.00 uur – Afsluitende borrel

Achtergrond
Bij deze manifestatie wordt het resultaat van de prijsvraag bekend gemaakt. In het najaar van 2015 deed het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in samenwerking met Rijksbouwmeester Floris Alkemade een open oproep voor het ontwerpen van innovatieve huisvestingsoplossingen voor asielzoekers. De deelnemers aan de prijsvraag werd gevraagd een antwoord te geven op de vraag hoe het COA beter kan inspelen op de constant fluctuerende vraag naar huisvesting voor asielzoekers en hen tegelijkertijd een passend tijdelijk thuis te bieden: A Home away from Home. De nieuwe, flexibele voorraad van tijdelijke wooneenheden is een van de oplossingen om de pieken in de instroom van asielzoekers in de toekomst op een adequate manier op te vangen. Het initiatief moet tegelijkertijd een impuls geven aan de vernieuwing van de huidige markt van flexibele huisvesting.

Aan de ideeënprijsvraag – de eerste ronde – deden 366 teams mee. Uit een totaal van 366 inzendingen selecteerde de jury 12 visies op huisvestingsoplossingen voor asielzoekers, die ook geschikt zijn voor ondermeer statushouders, starters en studenten. De selectie bevat een heel breed scala aan oplossingsrichtingen, zoals opvouwbare units, bouwpakketten, compacte inbouwoplossingen, innovatief materiaalgebruik en productietechnieken, maar ook sociale strategieën. De genomineerden naar aanleiding van de eerste ronde zijn Robin Beusink en Michiel van der Veen, Martin Huiskens, Jurrian Knijtijzer, Anneloes de Koff, Haiko Meijer, Jack van der Palen, Tahj Rosmarin, Wardo Tieman, Rik Tuithof, Karin Uittenbogaart, Bram Zondag en Arjan de Nooijer, en René van Zuuk met hun teams.

Informatie
Voor meer informatie over de prijsvraag en de genomineerden, zie nederlandwordtanders.nl/openoproep.
Voor vragen, neem contact op via [email protected].

A Home away from Home is uitgeschreven conform het Kompas bij Prijsvragen. De open oproep wordt gehost via Nederland wordt Anders, platform voor ruimtelijke vernieuwing. Architectuur Lokaal leverde een bijdrage aan de procedure van de prijsvraag.