Track Changes – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 26, 2023

Slideshow

Met een publieke avond op vrijdag 7 maart 2014 kwam het debatprogramma Track Changes, dat plaatsvond tijdens de architectuurbiënnale van São Paulo op 4, 5 en 6 november 2013, thuis in Nederland.

Een internationaal gezelschap van architecten, stedenbouwkundigen, economen, ontwikkelaars, politici en architectuurhistorici sprak in Brazilië over de heftige veranderingen die een maatschappij ondergaat in periodes van economische, politieke of sociale crises, en over de rol die architecten en stedenbouwkundigen daarin kunnen spelen. De thema’s ‘What’s Your Crisis?’, ‘Bottom-up Is Not Enough’ en ‘We the People’ vormden de leidraad voor de debatten.
In São Paulo zorgde ‘Bottom up is not enough’ voor het felste debat. Het grootste deel van het internationale gezelschap was het eens met de stelling, maar over de manier waarop dit in de praktijk gebracht moet worden liepen de meningen sterk uiteen.

Michelle Provoost van Crimson Architectural Historians hield tijdens de debatavond in Het Nieuwe Instituut een inleiding over dit thema.
Daarna vond een discussie plaats onder leiding van René Boer en Mark Minkjan (Failed Architecture) over de resultaten van Track Changes en de betekenis daarvan voor de Nederlandse architectuur en stedenbouw. Deelnemers waren Hedwig Heinsman (DUS architects), Rients Dijkstra (Maxwan architects and urbanists / Rijksadviseur Infrastructuur en de Stad) en Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal).