Tentoonstelling inzendingen prijsvraag Paviljoen Pinetum Hilversum – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 6, 2023

De tentoonstelling van de inzendingen voor de ontwerpprijsvraag Paviljoen Pinetum Blijdenstein wordt op 7 september om 17.00 uur geopend. De jury selecteerde vier architectenbureaus uit 131 inzendingen voor deelname aan de prijsvraag. Deze bureaus werden uitgenodigd om een ontwerp met maquette te maken voor het nieuw te bouwen paviljoen. De inzendingen, anoniem ingediend onder motto, zijn tot en met 14 oktober te bekijken in de grote kas van het Pinetum. Op 7 oktober maakt stichting Pinetum Blijdenstein de winnaar bekend.

Opgave
Stichting Pinetum Blijdenstein vroeg om een ontwerpvoorstel voor een hoogwaardig en zo open mogelijk paviljoen voor het Pinetum, dat recht doet aan de bijzondere kwaliteiten van de monumentale tuin en collectie, en dat een waardevolle toevoeging aan de grote architectonische kwaliteiten van Hilversum vormt. De stichting beoogt uitvoering van de winnende inzending, die als uitgangspunt zal dienen om de benodigde financiering voor realisatie te verkrijgen. Voor de stichtingskosten van het nieuwe paviljoen wordt uitgegaan van een globaal bedrag van € 100.000 excl. btw.

Tentoonstelling
De plannen zijn van 7 september tot en met 14 oktober in de weekends te bekijken in de grote kas van het Pinetum. Bij de bekendmaking van het resultaat van de prijsvraag, op 7 oktober, wordt het juryrapport openbaar gemaakt. De jury die de selectie uit de geanonimiseerde inzendingen maakt, bestaat uit Robbert Willink (juryvoorzitter en voorzitter stichting Pinetum Blijdenstein),  Ko Blok (oud voorzitter ERA Contour BV, oud voorzitter Neprom), Izaak Hilhorst (bestuurslid Stichting Pinetum Blijdenstein), Sylvia Karres (landschapsarchitect Karres en Brands), Milad Pallesh (Workshop Architecten, winnaar Archiprix 2016) en Koen van Velsen (Koen van Velsen architecten). Secretaris van de jury is Cilly Jansen (Architectuur Lokaal). Cato Cramer, adviseur van Stichting Pinetum Blijdenstein, woont de bijeenkomsten van de jury bij.
De stichting Pinetum Blijdenstein reikt op 7 oktober ook een publieksprijs uit.

Praktische gegevens
Locatie: Pinetum Blijdenstein, Van der Lindenlaan 125, Hilversum Start tentoonstelling: opening vrijdag 7 september, 17.00 – 19.00 uur Openingstijden tentoonstelling: vrijdag 7 september t/m zondag 14 oktober, zaterdag en zondag 12.00 – 16.30 uur

Bekendmaking resultaat van de prijsvraag: vrijdag 7 oktober, 16.00 uur

De Prijsvraag Paviljoen Pinetum Blijdenstein wordt uitgeschreven aan de hand van Kompas Light Prijsvragen. Deze handleiding is ontwikkeld door Architectuur Lokaal en wordt breed onderschreven door (Rijks)overheid en organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs. Architectuur Lokaal werkt mee aan de uitvoering van de prijsvraag (reglement en secretaris van de jury).
De prijsvraag wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.