Rotterdam – Katendrecht, Parkkwartier – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 24, 2023

Slideshow

De opdrachtgevers die in Katendrecht pionieren dragen door hun aanwezigheid bij aan de nieuwe diversiteit van de buurt. Het zijn jonge gezinnen, maar ook mensen die weer in de stad willen wonen nu de kinderen uit huis zijn.

Een groot deel van de twintigste eeuw is Katendrecht een havengebied met goedkope  arbeiderswoningen, kroegen en bordelen. In reputatie vergelijkbaar met de Amsterdamse wallen. Met de verplaatsing van de havens richting Noordzee ontstaat voor Rotterdam de opgave om grote terreinen nabij het centrum van de stad een nieuwe bestemming te geven. De spectaculaire Erasmusbrug en de aangrenzende Kop van Zuid zijn de meest bekende resultaten. Het iets zuidelijker gelegen schiereiland van Katendrecht hoort bij dezelfde operatie. Je hebt er de romantiek van in onbruik geraakte kades, maar ook de slechte naam van probleemwijken. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam koopt grote delen van Katendrecht op. Als eigenaar kan de gemeente de richting voor het gebied bepalen. Bijvoorbeeld door een deel van Katendrecht te verkopen aan particuliere opdrachtgevers. Dat speelt in Parkkwartier, een nieuwe buurt in Katendrecht-Zuid.

Parkkwartier
Het Parkkwartier omvat drie forse, aan de kade gelegen bouwblokken. De noordzijde van deze blokken kijkt uit op het Kaappark in het centrum van het nieuwe Katendrecht. Voor particuliere opdrachtgevers zijn hier 21 kavels gereserveerd, die de gemeente inclusief fundering oplevert. De stedenbouwkundig situering is simpel: ieder kavel maakt deel uit van een groter bouwblok en iedere woning wordt opgenomen in de straatwand aan het park. De projectleider van de gemeente Rotterdam geeft aan, dat de regels belangrijk zijn om vooraf duidelijkheid te scheppen. Maar als er goede argumenten zijn, is de gemeente bereid tot soepelheid.

Resultaat
Het duurt even, maar het lukt om voor alle kavels particulieren te interesseren. Vermoedelijk speelt bij de start van de verkoop de slechte naam van Katendrecht nog een rol. Naar verhouding wonen er veel architecten, ze gebruikten de kans om hun ideeën te realiseren  via de eigen woning. En het gebouwde resultaat? Het is te bekijken aan de Walhallalaan (nummers 16-26, 48-46 en 86-96).

Lees hier de volledige projectbeschrijving