Rijk aan ontwerpkracht: tentoonstelling over 25 jaar architectuurbeleid in Nederland – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 6, 2023

Vanaf morgen is de tentoonstelling Rijk aan Ontwerpkracht te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De tentoonstelling, samengesteld door het Atelier Rijksbouwmeester, toont dat het architectuurbeleid van de afgelopen 25 jaar een rijke en veelkleurige oogst heeft opgeleverd. Er is een groot aantal plannen te zien dat is voortgekomen uit het stimuleringsbeleid en het opdrachtgeverschap van het Rijk. Ook is er ruim aandacht voor jong talent, internationalisering en ontwikkelingen in het architectuuronderwijs.

Nieuwe agenda 2017-2020
De nota Ruimte voor Architectuur uit 1991 vormde de start van het nationale architectuurbeleid dat de Nederlandse architectuur nationaal en internationaal op de kaart heeft gezet. Het verschijnen van de ActieAgenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020. Samenwerken aan ontwerpkracht was aanleiding voor de Rijksbouwmeester, in samenwerking met de ministeries van OCW en IenM, te kijken naar de resultaten van 25 jaar stimulering van architectuur en ruimtelijk ontwerp in Nederland. Naast presentaties van beeldmateriaal en passages uit de Troonrede 1992, lichten de minister van IenM, Milieu, Melanie Schultz van Haegen, de minister van OCW, Jet Bussemaker en Rijksbouwmeester Floris Alkemade in gefilmde interviews hun favoriete project toe.

Reizende tentoonstelling
De tentoonstelling is van 10 januari tot en met 5 februari 2017 te zien in de foyer van Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25 in Rotterdam. Daarna reist deze naar verschillende steden. De tentoonstelling was al te zien in de TU Delft en is van 10 februari tot en met 26 maart te bekijken bij ARCAM, architectuurcentrum Amsterdam, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam.

Publieksbijeenkomst op 19 januari
Op 19 januari 2017 vindt in Het Nieuwe Instituut een publieksbijeenkomst over Rijk aan Ontwerpkracht plaats. Vanaf 16:30 uur kijken gasten Hedy d’Ancona, Adri Duivesteijn, Floris Alkemade en vier jonge ontwerpers terug op 25 jaar architectuurbeleid en bespreken de huidige en toekomstige ontwerpopgave. Voor meer informatie over het programma en het aanmelden voor de publieksbijeenkomst kunt u terecht op de website van Het Nieuwe Instituut.

Ministerie van Ruimtelijke Zaken
Aansluitend op de publieksbijeenkomst start om 19:30 uur tijdens Thursday Night Live! de nieuwe discursieve reeks oprichtingsgesprekken voor het Ministerie van Ruimtelijke Zaken. Initiatiefnemers Elma van Boxel & Kristian Koreman (ZUS), Stephan Petermann (OMA/AMO) en Marten Kuijpers (Het Nieuwe Instituut) gaan in gesprek met (ervarings)deskundigen over het thema geluk, dat een centrale rol speelde in de eerste nota’s over ruimtelijke ordening, maar dat naar de achtergrond is verdwenen. Meer informatie is te vinden op de website van de Thursday Night Live!

Architectuurbeleid in de afgelopen vier jaar
Ook Architectuur Lokaal vindt haar oorsprong in het nationale architectuurbeleid. Over de vierjarige beleidsperiode aan de hand van de Actie Agenda Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp 2013-2016 publiceerde Architectuur Lokaal het boek AAARO. Vier jaar ontwerpkracht in Nederland. Het boek is hiernaast te downloaden. Ook vindt u hier de evaluatie van de Actie Agenda Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp 2013-2016.