Record aantal bezoekers bij Dag van de Architectuur Rotterdam – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 31, 2023

DvdA Rotterdam Biergarten Luchtsingel. Foto Marc van der Stelt Slideshow DvdA Rotterdam Biergarten Luchtsingel. Foto Marc van der Stelt DvdA UtrechtVaren over Merwedekanaal met Meer Merwede. Foto Meer Merwede Uitzicht vanaf A’dam Toren Overhoeks. DvdaAA. Foto Arcam DvdA Leiden. Foto RAP

Er was veel te zien en te beleven afgelopen weekend. Amsterdam, Haarlem, Dordrecht, Sneek, Utrecht, Hoofddorp, Tilburg en nog veel meer steden vierden dit weekend de Dag van de Architectuur. Daarmee is het nog niet afgelopen. Want in Maastricht, Zaandam, Assen en Arnhem vindt de Dag van de Architectuur op een andere datum plaats of staat de hele maand juni in het teken van architectuur.

IJ-oevers in Amsterdam
Het programma van de Dag van de Architectuur Amsterdam was groots. Een driedaags programma met boottochten, openstelling van gebouwen en plekken aan de IJ-oevers die in ontwikkeling zijn. Yvonne de Korte van ARCAM: ‘Er was een goede opkomst ondanks het slechte weer en de andere evenementen die dit weekend plaatsvonden. Grote belangstelling was er voor de presentatie van de ‘Studie Verbetering IJ-oeververbindingen’ waarmee het programma werd afgetrapt. Bijzonder was dat een aantal bewoners in de Silodam en aan de Bosrankstraat en Scheepstimmermanstraat hun woningen hadden opengesteld voor publiek. Wat een goede energie hing daar. De grootste trekker dit jaar? De A’damtoren in Amsterdam Noord van waaruit je een spectaculair uitzicht had over het IJ’.

Nieuwe initiatieven in Breda
Dagblad De Stem schreef over de opvallende gele partybus die langs Bredase Vinex-wijken reed. Organisator van de Dag van de Architectuur in Breda, BLASt, signaleerde dat ook in Breda grootschalige stedelijke ontwikkeling plaatsmaakt voor ‘een behoedzame en kleinschalige aanpak’. Er zijn tal van bottom-up initiatieven, nieuwe collectieven en hergebruik van stad en gebouw, zoals het project Gasthuyspoort in het centrum van Breda. BLASt sloot de Dag af met een debat over de vraag of deze ontwikkelingen een nieuw perspectief bieden voor de stad, of dat urgente opgaven juist vragen om een sterke sturing?

Vinex in Leiden
Patrick Colly van het RAP vond de Dag ‘ontzettend tof’. Ook in Leiden stond de Vinex centraal. Er werd een bezoek gebracht aan Vinexwijk Roomburg, waar volgens Colly goed te zien is dat sturen op kwaliteit zin heeft. Roomburg werd ontwikkeld met als leidraad: kwaliteit, duurzaamheid en aandacht voor de openbare ruimte. Daardoor heeft zowel de architectuur als de openbare ruimte veel aan kwaliteit gewonnen. De wijk heeft een aantoonbaar fijn leefklimaat.

Record aantal bezoekers in Rotterdam
Het Rotterdamse Stadblad bracht een artikel uit met als kop: ‘Meer bezoekers dan ooit. Dag van de Architectuur breekt bezoekersrecord. Ruim 12.000 mensen vergaapten zich aan de iconen in Rotterdam, met de Luchtsingel als absolute topper’.

20 jaar Dag van de Architectuur in Groningen
Jolijn Peters van Platform Gras kijkt terug op een geslaagd weekend. Groningen vierde dit jaar voor de 20e keer de Dag van de Architectuur. ‘Traditiegetrouw gaat dit gepaard met de Grote Gebouwenenquête waarbij een vak- en een publieksjury het beste gebouw van het afgelopen jaar kiezen. Er is nu een boekje gemaakt met een overzicht van de winnaars van de afgelopen 20 jaar. Dit jaar was een goed moment voor een tour langs de high lights en voor evaluatie. Hoe staan de gebouwen er nu bij? Het overzicht van de winnende gebouwen wordt gepubliceerd op de website van Gras Uitgevers’.

Opgewekt Haarlem
‘Het was een opgewekte Dag van de Architectuur in Haarlem’, constateert Gabriel Verheggen, ABC architectuurcentrum. ‘Vanaf de tai chi les in de tuin van het Provinciehuis Noord- Holland tot en met het eten in het ABC-pop-up-restaurant, en alles wat daartussen zat: openstellingen, rondleidingen, voordrachten, het spannende ‘Escape-spel’ en de geweldig goed bezochte opening van de expositie ‘NAAR ZEE’. Het was een groot succes. Muziek, sport, poëzie in het programma maakte het programma ook voor een ander publiek interessant om deel te nemen.

Proefstation Hoofddorp
Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol richtte de aandacht op Beukenhorst West in Hoofddorp. Er werd eens goed gekeken naar de leegstaande kantoren in dit groene gebied bij het station. Wat kun je met die leegstaande ruimte? Hoe breng je meer bedrijvigheid in het gebied? Dat is in ieder geval gelukt op de Dag van de Architectuur: belangstellenden konden deelnemen aan een gevarieerd programma met workshops graffiti, yoga, fotografie en zelf 3D printen, waarbij de mogelijkheden van de locatie konden worden ‘geproefd’.

Kijk op twitter @DvdArchitectuur en #DvdA2015 voor een impressie van de activiteiten rond de Dag van de Dag van de Architectuur 2015 in heel Nederland.

dvda.nl