Prijsvraag Uitbreiding Hollandse Brug – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 24, 2023

Slideshow De minister van Verkeer en Waterstaat heeft een prijsvraag uitgeschreven om realistische ontwerpvoorstellen te verkrijgen die de Hollandse Brug markeren als schakelpunt tussen twee verschillende werelden.
De prijsvraag verloopt als een samengestelde wedstrijd in twee fasen. De prijsvraag volgt op het kabinetsbesluit om de wegcapaciteit tussen Schiphol, Amsterdam en Almere uit te breiden. Verschillende mogelijkheden worden nog onderzocht in de planstudie Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Toch is nu al duidelijk, dat de A6 bij Almere wordt uitgebreid naar 4×2 rijstroken. Dat vraagt uitbreiding van de Hollandse Brug, die de verbinding vormt tussen ‘het oude land’ bij Muiderberg en de Flevopolder waar Almere Poort volop in ontwikkeling is. Op de huidige brug is het moment van overgang niet goed te beleven.De eerste fase bestond uit een openbare ideeënprijsvraag, gevolgd door een meervoudige opdracht in de tweede fase. De prijsvraag is uitgeschreven onder professionele ontwerpteams waarin behalve (landschaps)architecten ook constructeurs en beeldend kunstenaars betrokken konden zijn.
Op 19 januari 2009 maakte minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat bekend dat aan Hans van Heeswijk architecten, Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn, en Achterbosch Architectuur / Onix een  meervoudige opdracht wordt verstrekt om hun inzendingen uit te werken tot een uitvoerbaar plan in de tweede fase. Rijkswaterstaat heeft de intentie om aan de deelnemer die het beste voorstel indient, een opdracht tot uitvoering te verstrekken. Naast de winnaars waren er nog drie eervolle vermeldingen voor: Royal Haskoning en Strukton Civiel, Santman van Staaden Architecten en Architektenburo irs. Vegter b.i. Publicatie ideeën Bij de bekendmaking van de resultaten van de 1e fase was een tentoonstelling te zien van 30 geselecteerde plannen. Alle 72 inzendingen zijn opgenomen in de publicatie De 30 beste ideeën boven water’. Rijkswaterstaat organiseert de prijsvraag. Een ambtelijke begeleidingscommissie staat de uitschrijver bij als adviseur voor het project en bestaat uit vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, Atelier Rijksbouwmeester, provincie Flevoland en de gemeenten Almere en Naarden.

Rijkswaterstaat heeft aan Architectuur Lokaal medewerking gevraagd voor de programmering van de ideeënprijsvraag en de uitvoering daarvan.

De plannen van de winnaars en de eervolle vermeldingen werden gepubliceerd zijn te zien op de website van Rijkswaterstaat en opgenomen in het juryrapport dat hiernaast kan worden gedownload.

Lees ook Prijsvraag Hollandse Brug, Architectuur Lokaal #67