Prijsvraag Biobased bouwen in Oirschot: drie teams geselecteerd – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

Locatiebezoek jury © Crista Castelijns Fotografie

De gemeente Oirschot heeft drie ontwerpteams uitgenodigd voor de tweede ronde van de prijsvraag Een nieuwe bouwcultuur – Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot. Aan de inzenders is gevraagd om een schetsontwerp voor de locatie De Kemmer-Eindhovensedijk, waar in de komende jaren plaats is voor 400 woningen. Na een bezoek aan de locatie selecteerde de jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra, de drie teams op basis van hun visie op de opgave. De prijsvraag is een initiatief van het College van Rijksadviseurs en werd uitgeschreven door de gemeente Oirschot. De prijsvraag wordt uitgevoerd in samenwerking met Architectuur Lokaal.

Een nieuwe bouwcultuur
Deze prijsvraag is de eerste prijsvraag binnen het programma Een nieuwe bouwcultuur, waarmee het College van Rijksadviseurs biobased en natuurinclusief bouwen wil stimuleren. Doel van dit initiatief is om vernieuwing en versnelling samen te laten vallen met de verduurzaming van de woningbouw, waarbij de bouw in balans is met zijn natuurlijke omgeving.
Met de Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot riep de gemeente Oirschot teams van stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten op om een stedenbouwkundige en landschappelijke visie te ontwikkelen voor De Kemmer-Eindhovensedijk, die het beste van de mogelijkheden van biobased en natuurinclusief bouwen benut. Voor een deelgebied van deze locatie is de gemeente bovendien op zoek naar inspirerende ontwerpen en businesscases, die laten zien dat biobased en natuurinclusief bouwen haalbaar, betaalbaar en schaalbaar is binnen een duurzame gebiedsontwikkeling.

Drie teams geselecteerd
Uit de aanmeldingen van 42 ontwerpteams, bestaande uit een landschapsarchitect, een stedenbouwkundige en een architect – en daarnaast andere professionals – zijn vijf teams geselecteerd voor deelname aan de prijsvraag. Om de inzendingen van de vijf teams goed te kunnen beoordelen, heeft de jury op 22 april j.l. een bezoek gebracht aan de prijsvraaglocatie in Oirschot onder leiding van de projectleider van de gemeente Menno Moen. Daarbij ging het vooral om het doorgronden en beleven van de speciale karakteristieken van het gebied om die goed bij de afwegingen te kunnen betrekken. Uit hun visies op de opgave heeft de jury, na een bezoek aan de locatie, drie teams geselecteerd:

Nieuwe Oogst
Dirk van Peijpe (De Urbanisten BV), Daan Bruggink (ORGA architect BV) en Sander Rombout (Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten bv), i.s.m. Martin-Paul Neys (Level of Detail Architecten), Onno Dirker (Atelier Veldwerk), Johan Snel (AM), Annelies van der Nagel (Beyond Now), Woud Jansen (Alba Concepts) en Daan Groot (Natuurverdubbelaars)..

Oogst, bouw, leef, groei
Tom van Tuijn (Tom van Tuijn stedenbouw BV), Daphne van der Wal (Le Far West landschapsarchitecten) en Marlies Zuidam (FAAM architects BV), i.s.m. Raoul Vleugels (Werkstatt), Gijs Meijer, Ibo Selek en Mieke Gooren (Sweco), Robbert Snep (WUR), Philemonne Jaasma (Cocosmos) en Rik Adriaans (Bouwkunst architecten).

DUBBEL OOGST
Peter Lubbers, Marian de Vries (Buro Lubbers landschapsarchitectuur en stedenbouw) en Remco Mulder (Mulderendevries architecten) i.s.m. Tomas Dirrix (diederendirrix architecten), Frans van Rooijen (Xyhlo Biofinish) en René van Druenen (Agroforestry).

Schetsontwerp
De geselecteerde teams zijn door de gemeente Oirschot uitgenodigd om hun visie op de opgave uit te werken tot een schetsontwerp met businesscase. Uit deze inzendingen zal de jury een winnend ontwerp en een runner-up selecteren.
De gemeente Oirschot heeft de intentie om in het vervolg op de prijsvraag een opdracht te verstrekken aan de winnaar om een Masterplan op te stellen voor de gebiedsontwikkeling De Kemmer-Eindhovensedijk. Daarnaast kan de winnaar uitgenodigd worden om het plan voor het deelgebied in overleg met de betrokken partners verder te ontwerpen ter voorbereiding van realisatie.

Tentoonstelling en juryrapport
Voorafgaand aan de besluitvorming worden de inzendingen tentoongesteld. Bezoekers van de tentoonstelling worden in de gelegenheid gesteld om te reageren op de voorstellen. De reacties van de bezoekers worden als advies aan de jury ter beschikking gesteld. Het juryrapport en de inzendingen worden bij de bekendmaking van het resultaat van de prijsvraag gepubliceerd. De prijsvraag wordt naar verwachting in september 2022 afgerond.

Jury
De jury bestaat uit Francesco Veenstra, Rijksbouwmeester (voorzitter), Harwil de Jonge, Heijmans Vastgoed, Jannemarie de Jonge, Rijksadviseur voor de Fysieke leefomgeving, Pablo van der Lugt, AMS Institute – TU Delft, Anne-Marie Rakhorst, Platform Duurzaamheid.nl en Gerbert Smulders, LOS stadomland.
Secretaris van de jury is Cilly Jansen, Architectuur Lokaal.