Prijsuitreiking NRP Gulden Feniks 2019 op 25 juni – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 6, 2023

Op dinsdag 25 juni 2019, tijdens de Nationale Renovatie- en Transformatiedag, maakt juryvoorzitter Geurt van Randeraat de winnaars van de NRP Gulden Feniks 2019 bekend. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten. Voor de editie 2019 kende de prijs een nieuwe opzet. Uit 79 inzendingen nomineerde de jury zes projecten.

Met de NRP Gulden Feniks brengt NRP voorbeelden voor het voetlicht om interessante succesfactoren en leerpunten uit de verschillende projecten over te dragen. Dit jaar werd de prijs vernieuwd op basis van een reglement en met andere categorieën dan voorheen, waarbinnen inzendingen konden worden gedaan. Deze categorieën betreffen drie schaalniveaus: S (small /gebouw), M (medium/complex van gebouwen) en L (large/gebiedstransformatie).
Na een eerste beoordeling van de 79 projecten die meedongen naar de prijs bezocht de jury een aantal geselecteerde projecten, die gedurende twee dagen werden bezocht. Tijdens deze bezoeken sprak de jury onder meer met de betrokken opdrachtgevers en ontwerpers.

Jury
De jury bestond uit Geurt van Randeraat (voorzitter van de jury; directeur SITE urban development), Harry Abels (directeur Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (directeur Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Jack Hock (programmamanager Strijp-S, Stichting Trudo), Marlon Huysmans (directeur MH Projects), Jaap van Rhijn (directeur Huisvesting Renovatie & Financiën van de Tweede Kamer der Staten-Generaal) en Jaap Wiedenhoff (partner ingenieursbureau ABT). Secretaris van de prijs is Cilly Jansen m.m.v. Margot de Jager (Architectuur Lokaal); zij zijn geen lid van de jury.

Genomineerde projecten
De genomineerde projecten voor de NRP Gulden Feniks 2019 zijn (in willekeurige volgorde):
Eiffelgebouw, Maastricht
Innovation Powerhouse, Eindhoven
Kijkkoepel Fort Krommenie, Uitgeest
LocHal, Tilburg
Stationsrenovatie metro Oostlijn, Amsterdam
Sweets Hotel, Amsterdam

Alle 79 inzendingen zijn hier te bekijken.

Prijs
De prijs bestaat uit een beeldje en een plaquette voor elk van de maximaal vier winnende projecten. Een wildcard kan als extra prijs worden uitgereikt voor bijzondere projecten die met een relatief lage investering per m2 een grote impact hebben. Projecten in deze categorie lopen dwars door de categorieën S, M en L; zij kunnen ook een tijdelijk karakter hebben.

De Nationale Renovatie- en Transformatiedag
De Nationale Renovatie- en Transformatiedag vindt plaats in de Caballerofabriek in Den Haag en staat dit jaar in het teken van de game changers uit het verleden en de nieuwe spelers van nu. Hoe gaan deze vernieuwers het verschil maken? Welke business modellen horen daarbij, welke nieuwe concepten en samenwerkingen?

Klik hier voor het volledige programma, aanmelding en kosten.