Prijsuitreiking Gouden Piramide 2013 – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 26, 2023

Foto Architectuur Lokaal Slideshow Foto Architectuur Lokaal Foto Architectuur Lokaal Foto Architectuur Lokaal Foto Projectbureau Gouden Piramide

Vier opdrachtgevers binnen het thema gebiedsontwikkeling zijn genomineerd voor de Gouden Piramide 2013, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Het aantal inzendingen bedroeg 54. De winnaar zal bekend worden gemaakt op zaterdag 30 november 2013, alsmede in een televisieprogramma van de AVRO.

Eind mei bezocht de jury in gezelschap van een filmploeg van de AVRO de volgende genomineerde opdrachtgevers en hun projecten:
Gemeente Culemborg met de Nieuwe Hollandse Waterlinie Culemborg
Gemeente Zaanstad met Programma Inverdan
Volkshuisvesting Arnhem met Modekwartier/100%ModeXL
ZUS in samenwerking met IABR met Test Site Rotterdam

Jury
De jury, onder leiding van rijksbouwmeester Frits van Dongen, bestaat uit: Rudy Stroink (vastgoedondernemer), Ad van der Aa (technisch directeur Cauberg-Huygen), Andy Dritty (wethouder gemeente Landgraaf), Sylvia Karres (landschapsarchitect Karres en Brands landschapsarchitecten), Carolien Ligtenberg (architect), Tracy Metz (vakcriticus) en Nausicaa Marbe (publicist).

Jaarlijkse rijksprijs
De Gouden Piramide is de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. Voor de prijs kan elke opdrachtgever in Nederland in aanmerking komen. De rijksoverheid is van deelname uitgesloten. De prijs bestaat uit een trofee en een bedrag van 50.000 euro. De beste projecten worden beschreven en geïllustreerd in een boek dat wordt uitgegeven door uitgeverij NAI/010 en de AVRO zendt documentaires uit over de genomineerde opdrachtgevers en hun project. De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van IenM, OCW en BZK.