Prijsuitreiking Gouden Piramide 2012 – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 23, 2023

Vijf opdrachtgevers binnen het thema architectuur zijn genomineerd voor de Gouden Piramide 2012, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Het aantal inzendingen bedroeg 69. De winnaar zal bekend worden gemaakt op zaterdag 24 november 2012 in het Nederlands Architectuurinstituut, alsmede in een televisieprogramma van de AVRO.

Eind mei bezocht de jury in gezelschap van een filmploeg van de AVRO de volgende genomineerde opdrachtgevers en hun projecten:
’s Heeren Loo met de Dagbesteding Duinzone (Noordwijk)
NIOO-KNAW met het Nederlands Instituut voor Ecologie (Wageningen)
Provincie Drenthe met het Nieuw Drents Museum (Assen)
Stichting Stadstuin Emma’s Hof met de Stadstuin Emma’s Hof (Den Haag)
Stichting VO Amsterdam-Zuid met het St. Ignatius Gymnasium (Amsterdam)

De jury, onder leiding van Rijksbouwmeester Frits van Dongen, bestaat dit jaar uit Michiel Schaap (programmamanager Amvest), Walter Spangenberg (directeur ABT), Milène Junius (wethouder gemeente Delft), Marlies Rohmer (architect), Nynke-Rixt Jukema (architect), Jord den Hollander (filmmaker en architect) en Michiel Hulshof (journalist).

Rijksprijs
De Gouden Piramide is de jaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. De Gouden Piramide is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, mede namens de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De jaarlijks toe te kennen prijs bestaat uit een bedrag van vijftigduizend euro en een speciaal vervaardigde trofee. In een publicatie zullen de beste inzendingen van de prijsronde worden gedocumenteerd en beschreven.

AVRO’s KunstUur besteedt in vijf afleveringen aandacht aan de genomineerde projecten. De eerste aflevering is op zaterdag 27 oktober; de laatste op zaterdag 24 november. De winnaar zal worden bekendgemaakt tijdens deze laatste aflevering.