Prijs Bouwheer 2005 Vlaanderen – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | mei 29, 2023

In Vlaanderen wordt sinds 2003 de Prijs Vlaams Bouwheer uitgereikt: een opdrachtgeversprijs van de nationale overheid voor goed opdrachtgeverschap, vergelijkbaar met de Gouden Piramide in Nederland. Architectuur Lokaal trad in 2005 op als voorzitter van de jury.

Voor de Prijs Bouwheer 2005 werden uit 31 projecten 17 genomineerden geselecteerd door een autonome jury van onafhankelijke experts. Binnen elke categorie (nieuwbouw, herbruik/herbestemming, publieke ruimte, kunst in opdracht en infrastructuur) werd telkens 1 winnaar gelauwerd. Naast deze erkenningen werd ook een prijs toegekend voor de geïntegreerde opdracht.

De prijzen werden uitgereikt aan de gemeenten Antwerpen (Gezondheidshuis Prostitutie, categorie nieuwbouw), Kortrijk (nieuw stadhuis, categorie herbruik/herbestemming), Sint Niklaas (Margarethaplan/Stationsplein, categorie publieke ruimte), Knokke-Heist (Rubensplein, categorie kunst in opdracht) en Wetteren e.a. (herinrichting stationsomgeving, categorie infrastructuur). De prijs in de categorie geïntegreerde opdracht ging naar de Vlaamse Milieumaatschappij Aalst, voor het eigen kantoor. In de categorie landschapsarchitectuur werden geen nominaties toegekend.

De bekendmaking van de nominaties en laureaten gebeurde op 28 oktober 2005 door Vlaams Minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme Geert Bourgeois. Deze vond plaats in het Vlaamse Parlement in Brussel. Cilly Jansen, directeur Architectuur Lokaal, trad op als voorzitter van de Prijs Bouwheer 2005 bij de jurybijeenkomsten in Hasselt en reikte in Brussel samen met minister Bourgeois de prijzen uit.
De laureaten en genomineerden ontvingen een exclusief kleinood ontworpen door edelsmid David Huycke. Tevens werd voor de genomineerden en laureaten een werkbezoek naar kwaliteitsvolle overheidsprojecten in Turijn georganiseerd. Het werkbezoek betekent meteen ook een ontmoeting met andere goede bouwheren en hun projecten. Uitwisseling van inzichten en ervaringen staan centraal.

De Vlaams Bouwmeester organiseerde de prijs in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning VRP, een netwerk dat informatie aanbiedt, debat stimuleert en vorming organiseert over het ruime werkveld van ruimte en planning. De VRP is een kennisplatform dat alle betrokkenen en geïnteresseerden in de ruimtelijke ordening, stedenbouw en planning de mogelijkheid biedt om kennis te verzamelen, te verdiepen en uit te wisselen.