Presentatie De Olifantenkooi #4 – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | mei 30, 2023

Slideshow

Vanwege de vele reacties op De Olifantenkooi #3 en de belangstelling voor het debat op 25 september jl., organiseerde Architectuur Lokaal een tweede debat over architectuurkritiek. Daarin stond de vraag centraal hoe het gesprek over architectuur weer van iedereen kan worden.

In De Olifantenkooi biedt Architectuur Lokaal een podium voor een nieuwe (of heel ouderwetse) vorm van architectuurdebat. De uitgave is bedoeld om architecten, opdrachtgevers en architectuurhistorici/-journalisten met elkaar in gesprek te brengen over thema’s die alle partijen aangaan (en waar binnen de context van een concreet project heus over gesproken zal worden), maar desondanks zelden publiek en openhartig aan de orde worden gesteld.

Architectuur is overal en iedereen heeft er mee te maken. Toch is architectuurkritiek een gespreksonderwerp voor heel weinig mensen, meestal professionals. Hoe kan het gesprek over architectuur weer van iedereen worden? En hoe bereik je mensen? Is tekst nog wel voldoende? Zou beeld niet belangrijker moeten zijn? Of stellingname? Hoe kan een zinnig gesprek over architectuur (waarin gebouw, context en maatschappelijk belang aan de orde komen) tot stand worden gebracht dat begrijpelijk, prikkelend en onderhoudend is, zónder dat het een vrijblijvende kakofonie van meningen wordt? En hoe kan worden bewerkstelligd dat die waardevolle meningen ook daadwerkelijk een groter publiek bereiken?

Programma

20.00 uur Welkom door Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal)

20.05 uur Panelgesprek met een aantal deelnemers aan de cursus Masterclass Architectuurkritiek, georganiseerd door het Stimuleringsfonds, over de rol van de criticus, zijn werkveld en zijn publiek. Moderator: Indira van ‘t Klooster
Panel

Marieke Berkers

(Marieke Berkers)
Tineke Groot
(Textscape)
Madeleine Steigenga (Jean Désert rem. bureau voor architectuur)
Michiel van Raaij (hoofdredacteur Architectenweb en AWM)
Rieke Vos (Powerhouse Company)

21.00 uur Studio Architectuur. “Praten over architectuur alsof het voetbal is.”
Live architectuurkritiek.

Architectuurkritiek kan net zo meeslepend gebracht worden als een voetbalprogramma en evenveel kijkers meeslepen. De discussie voeren met alle middelen van beeld en geluid. Hetzelfde punt vanuit verschillende camerastanden getoond, beelden die de discussie voeden. In de studio referentiebeelden paraat. Aan tafel een analyticus, een gebruiker, een bouwer, een criticus en een ontwerper – elkaar opjuttend, aanvullend en vliegen afvangend.” (Madeleine Steigenga)

Gespreksleider: Eric Frijters(.FABRIC)

Gasten
o.a. Floor Swildens (Ontwikkelingsbedrijf Vathorst) en Jeroen van Mechelen (Studio JVM)

22.00 uur Afsluiting en borrel

Tijdens deze bijeenkomst werd het pamflet De Olifantenkooi #4 gepresenteerd, waarin o.a. reacties op de stellingen uit #3 van een aantal studenten van de Masterclass Architectuurkritiek van het Stimuleringsfonds.