Ontdek de Geschiedenis van San Mames Stadion

nieuwsbericht | mei 13, 2024

Het kloppend hart van Baskische voetbal zit in San Mames stadion, ook bekend als ‘La Catedral’. Dit stadion heeft een grote impact op de regionale trots en sportidentiteit van Athletic Bilbao stadion. Opgericht in 1912, is het een belangrijke plek voor fans van Athletic Club Bilbao. Dit team is bijzonder omdat het alleen met Baskische spelers speelt.

Velen halen San Mames en de ‘Maman’ spinnensculptuur bij het Guggenheim Museum door elkaar. Maar San Mames is uniek in zijn sportieve geschiedenis. Het stadion heeft niet alleen een indrukwekkend veld. Het heeft ook een museum waarin de geschiedenis van de club tot leven komt. Bezoekers kunnen daar de Baskische voetbalcultuur echt ervaren.

De Oorsprong van San Mames: Beginjaren en Bouw

San Mames zag in 1913 het levenslicht. Het was een primeur in de Spaanse voetbalwereld. Spelers financierden het zelf, wat uniek was. Dit stadion was speciaal ontworpen voor voetbal, de eerste in zijn soort in Spanje. Aanvankelijk konden er 7.000 toeschouwers in, maar het groeide uit tot een stadion voor 46.000 fans.

Athletic Bilbao vond hier bijna honderd jaar een thuis. Het stadion ging door meerdere moderniseringen. De moderniseringen in 1952 en 1982 verbeterden het enorm. Zo kreeg het de bijnaam ‘La Catedral’. Dit vanwege de majestueuze bouw en zijn plek in de harten van de fans.

In 2013 werd een grote stap gezet. Het oude San Mames maakte plaats voor een nieuw stadion. Dit gebeurde op dezelfde bijzondere plek. Een belangrijk moment in de geschiedenis van het stadion in Bilbao.

JaarGebeurtenisCapaciteit
1913Opening originele San Mames7.000
1952Eerste grote renovatie25.000
1982Tweede grote renovatie46.000
2013Afsluiting en afbraak oude stadionN/A

Het Oude San Mames: De “Kathedraal” van Bilbao

Het oude San Mames, liefkozend ‘La Catedral’ genoemd, is belangrijk voor Spaans voetbal. Het was de thuishaven van Athletic Bilbao. Daar vonden veel onvergetelijke sportmomenten plaats.

Met zijn bijzondere architectuur verwelkomde La Catedral grote evenementen. Dit omvat ook de wereldkampioenschappen voetbal van 1982. Zo werd het stadion wereldberoemd.

  • Culturele impact: La Catedral heeft veel betekend voor Bilbao en de Baskische cultuur.
  • Sportieve historie: Het stadion zag hoe Athletic Bilbao een topclub in Spanje werd.

De geschiedenis van het Athletic Bilbao stadium toont de passie van fans. Deze passie is doorgegeven van generatie op generatie. Het stadion’s schoonheid maakte het legendarisch.

In 2013 namen we afscheid van het oude San Mames. Maar de geest ervan blijft bestaan. Dat gevoel leeft voort bij de fans en in het nieuwe stadion.

Het oude stadion blijft een sleuteldeel van de Athletic Bilbao stadium geschiedenis. Het wordt herinnerd als de originele ‘Kathedraal’ van Bilbao’s voetbal.

San Mames Statistieken: Van Toeschouwers tot Capaciteit

Het San Mames stadion werd in 2013 opnieuw geopend. Het heeft plek voor meer dan 53.000 fans. Dit maakt het een toplocatie in Spanje. Fans van Athletic Bilbao genieten hier van spannende wedstrijden. Het stadion staat bekend om zijn grote omvang. Ook laat het de sterke band zien tussen de fans en Athletic Bilbao.

Dit team speelt altijd in de topdivisie. Hun fans steunen ze volop tijdens thuiswedstrijden.

San Mames heeft de koosnaam ‘La Catedral’. Deze naam eert het originele stadion. Het symboliseert de trots van Bilbao en Athletic Club. San Mames is niet alleen voor voetbal. Het is een plaats met geschiedenis en moderne faciliteiten.

Het stadion is erg geliefd. Niet alleen voor voetbal, maar ook voor grote evenementen en concerten. De San Mames statistieken bewijzen dat het een centrum is voor sport en cultuur. Het trekt mensen van over de hele wereld.

Modernisering: Het Nieuwe San Mames Stadion

De modernisering van San Mames heeft een prachtig nieuw stadion opgeleverd. Het is gebouwd op de plek van het oude stadion. Met supermoderne faciliteiten en meer zitplaatsen is het nu een topstadion in Europa.

Het vernieuwde stadion heeft meer ruimte voor bezoekers. Ook zijn er betere kleedkamers en een moderne perszaal. Het San Mames museum toont de geschiedenis van de club op 14.000 m².

  • Interactieve displays die bezoekers door de rijke geschiedenis van de club leiden.
  • Belangrijke historische relikwieën die getuigen van de diepgewortelde voetbalcultuur in Bilbao.
  • Meer dan 500 gecureerde objecten die belangrijke momenten van Athletic Club Bilbao stadion uitlichten.
FaciliteitOmschrijvingGrootte
KleedkamersModern en ruim opgezet voor teams450 m²
PerszaalGeavanceerde apparatuur en comfortabele stoelen300 m²
MuseumInteractieve tentoonstelling en clubrelikwieën14,000 m²

Dankzij de moderne aanpassingen heeft het nieuwe San Mames stadion topfaciliteiten. Deze zijn niet alleen nu geweldig voor spelers en fans. Ze zorgen ook voor een mooie toekomst voor het stadion van Athletic Club Bilbao.

Beleef de Baskische Voetbalpassie: Een Tour door San Mames

Een tour door San Mames betekent de Baskische voetbalpassie van dichtbij ervaren. Het stadion is makkelijk te bereiken met metro of bus vanuit Bilbao’s centrum. Je ziet de heiligste plekken van voetbal. Van de grote kleedkamers tot de perskamer en het heilige gras, je ontdekt elk hoekje van het iconische Bilbao stadion.

Tijdens de rondleiding krijg je unieke verhalen en anekdotes te horen. Deze verrijken jouw kennis over de rijke geschiedenis van de club. De tour is inclusief een bezoek aan het museum. Daar vind je interactieve tentoonstellingen en belangrijke voetbalrelikwieën.

De tour in kleine groepen verzekert een persoonlijke ervaring. Onze deskundige gidsen zorgen voor een ideale mix van leren en plezier. Na de tour voel je een sterke band met Athletic Bilbao. Zo neem je een stukje van de Baskische passie mee naar huis.