OLA #7 Wenen: Vermittlung bitte! – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 23, 2023

Slideshow

7e internationale excursie voor het Overleg Lokale Architectuurcentra (OLA) uit Nederland. Het reisdoel was Wenen in Oostenrijk, en een uitstap naar Brno in Tsjechië. De excursie werd geprogrammeerd en georganiseerd door Architectuur Lokaal en Podium Architectuur Haarlemmermeer.

De twee EU landen Oostenrijk en Nederland zijn precies even groot, wat hun oppervlakte betreft. Alleen wonen in Nederland twee keer zoveel mensen. Nederland kenmerkt zich door vele, vaak kleinere steden. In Oostenrijk is Wenen een metropool met bijna 2 miljoen inwoners, er zijn 8 provinciehoofdsteden en voor de rest veel meer ruraal gebied. Beide landen zijn welvarend en kennen een grote architectuurproductie van een hoog niveau. In beide landen is een netwerk van architectuurcentra aanwezig, dat de kunstdiscipline, de maatschappelijke, culturele en economische aspecten van de architectuur belicht. Nederland kent een traditie van lokale architectuurcentra die sinds jaren in aantal toenemen. Oostenrijk heeft een veel strakker systeem van negen provinciale centra met een overkoepelende organisatie in Wenen.

Het programma voor de uitwisseling kenmerkt zich door  presentaties, discussies en informele gesprekken. Daarnaast is er aandacht voor andere belangenbehartigende organisaties en instellingen. Ook zullen spraakmakende, en representatieve voorbeelden van de hedendaagse Oostenrijkse (Weense) architectuur worden bezocht – en wordt een uitstap gemaakt naar de Villa Tugendhat van Mies van der Rohe in Brno, Tsjechië.
Door de gelijkenissen en ook juist de verschillen tussen Nederland en Oostenrijk ontstaat een interessante spanning voor kennisoverdracht en uitwisseling. Deze uitwisseling vindt plaats via een meerdaagse reis van Nederlandse architectuurcentra naar Wenen, waar op hetzelfde moment alle provinciale centra uit Oostenrijk hun jaarvergadering hebben. Bij deze bijeenkomst gaan de centra uit beide landen in debat.