OLA #6 Nordrhein Westfalen – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | mei 30, 2023

Excursie voor de lokale architectuurcentra naar Bundesland Nordrhein-Westfalen in Duitsland, met bezoek aan Duitse architectuurinstellingen

6e internationale excursie voor het Overleg Lokale Architectuurcentra (OLA) uit Nederland. Het reisdoel was Bundesland Nordrhein-Westfalen, een deelstaat groter dan Nederland. De excursie werd geprogrammeerd en georganiseerd door Architectuur Lokaal. Vanuit eerdere samenwerking met de Duitse rijksoverheid en met regionale instituten, onderhoudt Architectuur Lokaal reeds goede contacten met Duitse architectuur(beleids) initiatieven.

Het Landesinitiative Stadtbaukultur in Gelsenkirchen – dat het midden houdt tussen een landelijk (NAi) en een lokaal architectuurcentrum – nodigde de Nederlandse architectuurcentra uit bij de opening van de tentoonstelling Deutschlandschaft, de Duitse inzending voor de Architectuurbiënnale in Venetië van 2004. De Nederlandse architectuurcentra ontmoetten er vele vertegenwoordigers van Duitse architectuurinstellingen. Ook werd een bezoek gebracht aan Insel Hombroich, een vaste tentoonstelling van beeldende kunst in het moeras van Neuss waar Bernhard Korte een landschapsplan ontwierp en waarin een bijzondere beeldende kunstcollectie is ondergebracht in de paviljoens van de architect Erwin Heerich. In Essen kreeg het gezelschap een rondleiding in Zollverein, een oude mijn die op de lijst van UNESCO Werelderfgoed staat,

De architectuurcentra werden door Duitse architecten rondgeleid in de ecologische woonwijk Kupfersbusch in Gelsenkirchen en de vele nieuwe bouwprojecten in de Medienhafen in Düsseldorf.

Ook werd een bezoek gebracht aan StadtBauRaum, het architectuurinstituut van het Bundesland Nordrhein-Westfalen.  Na een bezoek aan de nieuwe Medienhafen in Düsseldorf werd de excursie afgesloten in het Landschaftpark in Duisburg-Nord. Dit park, en de Zollverein Essen zijn gerealiseerd in het kader van de IBA Emscherpark. In de Zollverein is later het Vormgevingsinstituut Red Dot Design Museum gehuisvest.