OLA #4 Vlaanderen – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 31, 2023

Excursie voor de lokale architectuurcentra naar Vlaanderen, over recente ontwikkelingen in stedenbouw en architectuur.

4e internationale excursie voor het Overleg Lokale Architectuurcentra (OLA) uit Nederland. Het reisdoel was Vlaanderen. De excursie werd geprogrammeerd en georganiseerd door Architectuur Lokaal. Bij de voorbereiding van en ook tijdens de excursie werd veelvuldig samengewerkt met vertegenwoordigers van Vlaamse architectuurcentra.
Op de eerste dag werden onder leiding van W. de Ley (Antwerpen Averechts) de nieuwe ontwikkelingen in het commerciële centrum en de haven van Antwerpen bekeken. De tweede dag voerde langs projecten in Mechelen, Kortrijk en Oostende. Als gidsen traden A. Verdonck (ANNO 02), M. Dubois (architectuurcriticus) en N. Deboutte (META architectuurbureau) op. Op de laatste dag werden Machelen aan de Leie (Raveelmuseum) en Gent aangedaan. Na een inleiding over het architectuur- en stedenbouwbeleid in het SMAK in Gent door E. Vanzieleghem (Architectuur als Buur) en een bezoek aan de buitenwijken, werd de excursie afgesloten met een wandeling door de historische binnenstad waar tevens het kunstparcours On the Edges (SMAK) werd bekeken.

Aan de excursie namen 38 vertegenwoordigers deel van de Nederlandse architectuurcentra, het Stimuleringsfonds voor Architectuur, het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, het Nederlands Architectuurinstituut, het SKOR, Welstandszorg Noord-Holland en het ministerie VROM (bureau Rijksbouwmeester).