Nieuwe kansen voor oude gebouwen: zend in voor NRP Gulden Feniks 2022 – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

DRU Industriepark, Ulft: winnaar NRP Gulden Feniks 2021, categorie gebiedstransformatie

Transformatie en renovatie zijn de sleutelwoorden voor NRP Gulden Feniks 2022. Ook dit jaar kunt u uw innovatieve, inspirerende en duurzame renovatie- en (gebieds)transformatie-projecten inzenden voor de NRP Gulden Feniks 2022. Dit kan tot en met 30 juni.
Wilt u interessante projecten onder de aandacht  brengen? Doe dan een voordracht; dit is mogelijk tot en met 12 juni. De NRP Gulden Feniks is dé prijs voor de bestaande gebouwde omgeving. Wie kent niet de mythe van de feniks, de goddelijke vogel die in staat was uit zijn eigen as herboren te worden? Zo is het ook met bestaand vastgoed dat door transformatie of renovatie een tweede leven krijgt.

NRP Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving. De prijs is echt een prijs om van te leren, onder andere door de inzendingen te analyseren op belangrijke aspecten en trends. De maatschappelijke opgave om de levensduur van de bestaande omgeving te verlengen en de gebouwen en gebieden te verduurzamen is immens. Zeker in deze tijd waarin de opgaven groot zijn, zoals de energietransitie, binnenstedelijke vernieuwing, de vraag naar woonruimte en een circulaire economie. NRP Gulden Feniks zet die projecten in de schijnwerpers waarin de opgave op een innovatieve en duurzame manier is gerealiseerd.

Categorieën 
NRP Gulden Feniks 2021 wordt uitgereikt aan projecten in de categorieën renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Een wildcard kan als extra prijs worden uitgereikt voor projecten die uitzonderlijk van aard zijn en daarmee een voorbeeldfunctie kunnen vervullen.

Jury
De jury die de inzendingen beoordeelt bestaat uit Geurt van Randeraat, voorzitter (SITE urban development), Harry Abels (Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Dirk Baalman (bouwkundige en architectuurhistoricus), Bess Blomjous (Studio Bess), Jack Hock (Strijp-S, Stichting Trudo) en Jaap Wiedenhoff (ABT).
Secretaris van de jury is Cilly Jansen m.m.v. Margot de Jager (Architectuur Lokaal).

Informatie
Alle informatie over NRP Gulden Feniks 2022 is te vinden op de website van de NRP Gulden Feniks. Op deze website kunt u ook alles lezen over de eerdere edities van de prijs.

Het juyrapport van de laatste editie kunt u hier downloaden.

Op verzoek van NRP wordt de NRP Gulden Feniks 2022 uitgevoerd door Architectuur Lokaal.