Kloostervelden winnaar Brabantse Stijlprijs 2021 – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 6, 2023

Prijsuitreiking winnaar Kloostervelden Slideshow Prijsuitreiking winnaar Kloostervelden Kloostervelden finalist van de Brabantse Stijlprijs, een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Kloostervelden finalist van de Brabantse Stijlprijs, een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Kloostervelden finalist van de Brabantse Stijlprijs, een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Eervolle vermelding Gezinshuis El Noor Gezinshuis El Noor, finalist van de Brabantse Stijlprijs, een initiatief van de Provincie Noord-Brabant.
Gezinshuis El Noor, finalist van de Brabantse Stijlprijs, een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Gezinshuis El Noor, finalist van de Brabantse Stijlprijs, een initiatief van de Provincie Noord-Brabant.

Kloostervelden in Sterksel is de winnaar van de Brabantse Stijlprijs 2021. Dat werd gisteren bekend gemaakt door gedeputeerde Erik Ronnes. Een eervolle vermelding werd toegekend aan Gezinshuis El Noor in Breda.
M
et de Brabantse Stijlprijs wil de provincie Noord-Brabant aandacht vestigen op de manier waarop Brabanders samenwerken aan een mooie en fijne leefomgeving. De derde editie had als thema ‘een thuis voor iedereen’. Daarmee zocht de provincie naar vernieuwende woonvormen waar samenleven een belangrijke rol speelt. De prijs werd uitgevoerd in samenwerking met Architectuur Lokaal.

Uit 30 inzendingen koos de jury vijf finalisten. Naast winnaar Kloostervelden in Sterksel waren dat Gezinshuis El Noor in Breda, De Lindehoeve in Tilburg, het NRE-terrein in Eindhoven en Bewust Wonen Werken Boschveld in ‘s-Hertogenbosch.

Kloostervelden
Kloostervelden ligt op het voormalige instellingsterrein Providentia in Sterksel (gemeente Heeze-Leende) en is omgevormd tot een gevarieerde woonomgeving, waar mensen met en zonder beperking samen leven, wonen en zorgen. De woonwijk heeft allerlei voorzieningen, zoals een moestuin, een wijkboerderij, een natuurpad, een kunstroute en een bloementuin. De jury vindt dat in Kloostervelden een maatschappelijke opgave vertaald is naar een omgeving met een fijn thuis voor iedereen. “Kloostervelden is niet zomaar een wijkontwikkeling of een transformatie van bestaande gebouwen en terreinen. Het gaat om integratie, inclusiviteit, wonen, landschap en natuur. Er is een brede blik op gezondheid. Zingeving, eigen regie, veerkracht en van betekenis zijn maken deel uit van de visie; het accent ligt op wat mensen wél kunnen.” De trofee voor de winnaar werd speciaal ontworpen door kunstenaar Simone van Bakel.

Gezinshuis El Noor
Een eervolle vermelding ging naar intercultureel Gezinshuis El Noor van de familie Yaqini, het project dat de jury bijzonder heeft geraakt als het gaat om ‘een thuis voor iedereen’, door de medemenselijkheid die het uitstraalt. Op initiatief van Mohammed en Jamila Yaqini heeft woningcorporatie Alwel in de Bredase wijk Biesdonk twee eengezinswoningen samengevoegd tot Gezinshuis El Noor. Hierdoor is een thuis gecreëerd voor kinderen met een interculturele achtergrond, die niet veilig thuis kunnen wonen. Hoe eenvoudig de ruimtelijke ingreep ook lijkt, voor de woningbouwvereniging Alwel is dit geen alledaags project waarvoor ook zij lof verdient. De jury is geraakt door de maatschappelijke betrokkenheid van de familie Yaqini en de manier waarop zij zich volledig inzet voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen. Aan hen wordt een echt thuis geboden; de kinderen zijn onderdeel van het gezin.

Publieksprijs
De Provincie Noord-Brabant reikte ook een publieksprijs uit. Ruim 10.000 mensen brachten hun stem uit. Ook het publiek had een grote voorkeur voor de projecten Kloostervelden en Gezinshuis El Noor. Met een ruime voorsprong won Gezinshuis El Noor ook de publieksprijs, waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden.

Prijsuitreiking en juryrapport
Het volledige juryrapport is hier te lezen.
De prijsuitreiking vond digitaal plaats op 8 december 2021. De uitzending is hier digitaal terug te kijken.

Jury
De juryleden van de Brabantse Stijlprijs 2021 waren:

  • Voorzitter: Erik Ronnes, gedeputeerde provincie Noord-Brabant (zonder stemrecht),
  • Economie: Heleen Aarts, CEO Amvest
  • Duurzaamheid: Bert van Helvoirt, directeur Van Helvoirt Groenprojecten
  • Wonen: Mohamed Acharki, bestuurder Zayaz
  • Gezondheid en zorg: Mieke Reynen, toezichthouder zorg, welzijn en wonen en adviseur Institute for Positive Health
  • Ruimtelijk ontwerp: Marijke Voermans, stedenbouwkundig ontwerper gemeente Eindhoven

Secretaris van de jury was Cilly Jansen m.m.v. Margot de Jager (Architectuur Lokaal).

In opdracht van de provincie Noord-Brabant werkte Architectuur Lokaal mee aan de uitvoering van de Brabantse Stijlprijs.