Inzendtermijn NRP Gulden Feniks open tot 1 maart – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 6, 2023

De NRP Gulden Feniks werd in 2018 toegekend aan de Blokhuispoort in Leeuwarden als het beste transformatieproject. De trofee staat nog steeds op het bureau van opdrachtgever Michiel Rohlof. Hij hecht veel waarde aan deze onderscheiding als belangrijke prijs voor hergebruik van de bestaande bebouwde omgeving. “We krijgen nog steeds verzoeken van gemeenten, provincies, architecten en monumentenorganisaties, die een kijkje willen nemen in de Blokhuispoort.” Hiernaast won de Kloostertuin in Nijmegen de Gulden Feniks in de categorie Gebiedstransformatie, en Musis Sacrum in Arnhem in de categorie Renovatie. Voor de Gulden Feniks die in 2019 wordt uitgereikt sluit de inzendtermijn op 1 maart. Voordrachten zijn welkom tot 11 februari.

“De Blokhuispoort was sowieso een uniek project”, aldus Michiel Rohlof vanuit stichting BOEI, die als planontwikkelaar optrad. “Er waren zoveel partijen die zich hebben ingezet om het project te doen slagen.” De gemeente Leeuwarden had het gebouw na de verkiezing tot Culturele Hoofdstad 2018 gekocht van het Rijksvastgoedbedrijf. Met de transformatie veranderde de voorheen gesloten wereld van de voormalige gevangenis in een open culturele hotspot. De jury vond de Blokhuispoort een machtig mooi en smaakvol verbouwd gebouw, dat door zijn enorme omvang de potentie heeft om een ‘stad in een stad’ te worden. Ze moedigde de betrokkenen aan om het project samen met lokale partijen verder te ontwikkelen.

NRP Gulden Feniks 2019 vernieuwd
Ook voor deze editie zoekt NRP naar projecten die inspirerend, innovatief en duurzaam zijn. Dit jaar is de NRP Gulden Feniks vernieuwd. Er kunnen projecten worden ingezonden waarbij sprake is van renovatie of transformatie op verschillende schaalniveaus: voor een gebouw (S), een complex van gebouwen (M) of een gebiedsontwikkeling (L). Hiernaast kan een wildcard als extra prijs worden uitgereikt. Wie dit jaar wil meedingen naar de NRP Gulden Feniks kan tot 1 maart een inzending doen.
Het is ook mogelijk om een project voor te dragen. De inzendtermijn voor voordrachten sluit op 11 februari.

Informatie
Alle informatie over de NRP Gulden Feniks 2019 is te vinden op de website NRP Gulden Feniks.
Op deze website kunt u ook alles lezen over de eerdere edities van de prijs.

Op verzoek van NRP wordt de Gulden Feniks 2019 uitgevoerd door Architectuur Lokaal.