Inzendtermijn NRP Gulden Feniks 2020 geopend – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 25, 2023

Vandaag gaat de tiende editie van de nationale prijs NRP Gulden Feniks van start. Met deze jaarlijkse prijs brengt NRP excellente renovatie- en transformatieprojecten voor het voetlicht om de brede vakwereld inspiratie te bieden. De prijs heeft dan ook als motto ‘een prijs om van te leren’. U kunt een project, dat in 2019 is gerealiseerd, inzenden in de categorieën: renovatie, transformatie of gebiedsontwikkeling. De jury kan voor elk van deze categorieën een winnaar aanwijzen. Hiernaast kan een wildcard als extra prijs worden uitgereikt aan een bijzonder – al dan niet tijdelijk – project, dat een voorbeeldfunctie vervult. De inzendtermijn staat open tot 28 februari. Hiernaast kunnen tot en met 17 februari projecten worden voorgedragen, waarna de betrokkenen bij deze projecten worden uitgenodigd om een inzending te doen.

Inspirerend, innovatief en duurzaam
Voor de NRP Gulden Feniks 2020 zoekt NRP naar projecten die inspirerend, uniek, innovatief en duurzaam zijn. Wie zijn de koplopers op het gebied van duurzaamheid en wie realiseert en genereert met zijn of haar project zowel maatschappelijke als economisch toegevoegde waarde?

Inzenden en voordragen
Wie wil meedingen naar de prijs kan hiervoor een inzending doen. De procedure en de voorwaarden zijn beschreven in het reglement, dat te vinden is op de website van de NRP Gulden Feniks. De inzendtermijn sluit op 28 februari 2020.
Ook is het mogelijk om een project voor te dragen. Informatie hierover vindt u op de website van de NRP Gulden Feniks. Voordrachten kunnen worden gedaan tot en met 17 februari 2020. De betrokkenen bij de voorgedragen projecten worden uitgenodigd om een inzending te doen.

Beoordeling Uit alle ingediende projecten selecteert een vakkundige jury maximaal tien projecten aan de hand van een aantal criteria. Zij bekijkt daarbij onder meer of uw project een aanmerkelijke bijdrage levert aan de verduurzaming en het bevorderen van het duurzaam gebruik van de bestaande gebouwde omgeving, en welke innovatieve oplossingen er zijn gevonden.

De jury bezoekt de tien genomineerde projecten op 9 april en 15 april 2020 en voert dan ook gesprekken met de inzenders. Tenslotte wijst de jury maximaal vier winnaars aan: één in elke categorie en een wildcard. De winnaars worden bekendgemaakt op 25 juni 2020.

Jury
De jury, die de inzendingen beoordeelt, bestaat uit Geurt van Randeraat (voorzitter van de jury; directeur SITE urban development), Harry Abels (directeur Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (directeur Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Jack Hock (programmamanager Strijp-S, Stichting Trudo), Marlon Huysmans (directeur MH Projects), Jaap van Rhijn (directeur Huivesting Renovatie en Financiën van de Tweede Kamer), Jaap Wiedenhoff (partner bij ingenieursbureau ABT). Secretaris van de jury is Cilly Jansen m.m.v. Margot de Jager (Architectuur Lokaal).

Op verzoek van NRP wordt de Gulden Feniks 2020 uitgevoerd door Architectuur Lokaal.