Interventie space&matter: commonfence – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | mei 29, 2023

Slideshow

Visie
Braakliggend terrein is vaak een niet toegankelijk gebied, gekenmerkt door een zandvlakte en afgezet met hekken om indringers buiten te houden. Tijdelijk welteverstaan, want de permanente invulling is veel toegankelijker. De spanning tussen toegankelijk en niet toegankelijk wordt door space&matter onderzocht door braakliggend terrein openbaar te maken. Niet lukraak openstellen, maar de meerwaarde van de tijdelijke toegankelijkheid te tonen.

Strategie
space&matter gebruikt hiervoor de voorhanden zijnde materialen, zoals zand en bouwhekken. Bouwhekken zijn stereotype voor het afscheiden en onttrekken van ruimte aan openbaar gebied. In het ontwerp van space&matter wordt het bouwhek juist ingezet als instrument om openbaarheid te creëren. Het instrument wordt zodanig ingezet dat binnen het openbaar gebied sprake is van intimiteit in gebruik.

Ontwerp
space&matter creëert een plek en een gerichte ontsluiting tussen 3 gebieden, de bestaande bewoners van Groenoord, de nieuwkomers en de bezoekers uit het centrum. De verbinding tussen deze drie hoofdaders wordt gevormd door een ontmoetingsplek, waarin een grote verscheidenheid aan activiteiten kunnen plaatsvinden, maar wat ook de moeite waard is gewoonweg te ervaren. Het ruimtelijk ontwerp maakt de spanning tussen openbaar en niet toegankelijk en tussen intiem en publiek ervaarbaar.

Locatie
Groenoord Hallen, informatiecentrum Groenoord, Leidatoweg 17, Leiden

Wie is space&matter?
Space&matter is een  bureau voor architectuur, stedenbouw en concept ontwikkeling. Het bureau wordt geleid door de oprichters Sascha Glasl, Tjeerd Haccou and Marthijn Pool.

Tekst en beeld space&matter
spaceandmatter.nl
facebook.com/commonfenceleiden