Interventie Aayu: bee shrine – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | mei 30, 2023

Slideshow

Alles is tijdelijk, de mens, een boom, een buurt, de vorm van de stad. Het is alleen een kwestie van vaart en schaal. Hoe tijdelijk is nu? Als alles tijdelijk is, wat gebeurt daarna? Wat laten we achter? Een momentopname: een proefopstelling van de gezonde stad, een stad die zelf grondstof en voedsel gaat produceren, waar de openbare ruimte verschillende functies opneemt, waar groen is niet alleen sier maar structureel noodzakelijk. Een veld van vreugde.

Onze interventie steunt de potentie van de locatie zoals deze nu is: een terrein, bouwrijp gemaakt, waar planten al hun plek gevonden hebben. Vogels trekken over de bergen van korrel, kauwen en eenden maken gebruik van de twee tijdelijke moerassen. De mens is ook geland: De Groene Mondriaan (de moestuin op locatie) is in volle gang.

We gaan ons stiekem toevoegen aan wat al is: een gesloten ruimte waar iets kostbaars wordt gemaakt, een ruimte aan het zicht onttrokken, die de nieuwsgierheid wekt. Een beeshrine. De shrine is gemaakt van stadshout. Het hout is in de stad gegroeid, en komt weer in de stad als bouwmateriaal. Het is een gesloten volume van planken en latjes. Door kieren in de gevel kunnen mensen kijken en gluren: wat gebeurt daar binnen? Door spleten aan de tegenovergestelde kant kunnen de goede arbijders hun plek verlaten en weer binnen komen. Alleen een paar mensen mogen binnen komen. De rest mag helpen, planten zaaien, vertellen, enthousiasmeren.

Aan de andere kant een berg die beklimt mag worden. Door simpele ingrepen, wordt een paadje gemaakt, vanuit de spits kunnen mensen in de verte kijken: de moestuin, de woestijn, de bloemenweide. Misschien ook in de beeshrine? Om op de uitkijkberg te kunnen komen dient een houten steiger als brug over het water. Op de steiger kan men ook zitten, liggen, anderen ontmoeten.

Locatie
Op het veld bij het Piet Mondriaanplein naast moestuinen van de Groene Mondriaan (kruising Derkinderenstraat en Johannes Hilverdinkstraat).

Planning
7 tot 9 en 14 tot 16 juni Bouwen
21 of 22 of 23 juni Avond opening met midzomerwende vuur (sintjan vuur)
27 juni Debat

Wie is Aayu?
Aayu is een groepje Amsterdamse architecten en hun vrienden. De missie van Aayu is het creëren van gezonde en comfortabele leefomgevingen, uitgevoerd met ecologische materialen.

Tekst en beeld Aayu
aayu.eu / facebook.com/AAYUarchitecten