Hoe kom ik ertussen? Masterclass Creatief Ondernemerschap Architectuuropdrachten – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 8, 2023

Hoe vind je als startende architect samenwerkingspartners bij prijsvragen? Hoe neem je effectief deel en hoe vergroot je je kansen? In de eerste van vier Masterclasses Creatief Ondernemerschap Architectuuropdrachten gaan we nader in op de samenwerking tussen architecten en constructeurs. De bijeenkomst vindt plaats op 3 december 2015 bij ABT adviseurs in bouwtechniek in Delft.
Johan Galjaard (sr. adviseur ABT), Wieteke Nijkrake (NOHNIK) en Jaco Reusink (ingenieursbureau Rotterdam) delen hun kennis met jonge ontwerpers en constructeurs. Een praktijkopdracht in teamverband maakt onderdeel uit van het programma. Meld je nu aan!

De data van de andere drie master classes, over samenwerken met aannemers, ontwikkelaars en adviesbureaus, worden binnenkort bekend gemaakt. Organiserende partners zijn dan onder andere Synchroon en ABC Nova.
De Masterclass Creatief Ondernemerschap Architectuuropdrachten is een initiatief van Architectuur Lokaal en wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De eerste editie komt tot stand in samenwerking met ABT.

Datum en locatie
3 december 2015, 16.00 – 21.00 uur
ABT, Delftechpark 12, Delft

Deelname
Er is plaats voor circa 20 deelnemers. Wie aanwezig wil zijn kan zich, met een korte motivatie, aanmelden via onderstaand aanmeldingsformulier. Deelname aan de Masterclass is kosteloos.

Programma Masterclass Creatief Ondernemerschap Architectuur

I. Presentaties

16.00  Prijsvragen in Nederland
Cilly Jansen  van Architectuur Lokaal / Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden
Inleiding op Kompas bij Prijsvragen, met als aandachtspunten samenwerken, organiseren van het werkproces en het overtuigend formuleren van een visie.

16.15  Samenwerken in een integraal team
Johan Galjaard senior adviseur en partner bij ABT adviseurs in bouwtechniek. ABT werkte aan prestigieuze projecten zoals het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, kenniscluster De Rozet in Arnhem en EYE Film Instituut in Amsterdam. ABT werkt ook samen met jonge architecten bij prijsvragen, zoals de prijsvraag Bouwen op elkaar in Den Haag en Prins Clausbrug Dordrecht
Inleiding op succesvol samenwerken in een integraal ontwerpproces vanuit het perspectief van de constructeur. Hoe kiest ABT architecten om mee samen te werken?

16.45 Succesvol inschrijven
Wieteke Nijkrake architect/oprichter NOHNIK, jong, multidisciplinair ontwerpbureau voor gebouw, stad en landschap. Met haar aanpak is zij succesvol in recente prijsvragen voor o.a. de  herbestemming Tivoli, Utrecht (1e prijs) en Ruimte voor Ruimdenkers Overijssel (eervolle vermelding)
Inleiding op succesvol samenwerken in een integraal ontwerpproces vanuit het perspectief van de architect. Hoe pakt ze dat aan?

17.15 Praktijk
Jaco Reusink, adviseur ingenieursbureau gemeentewerken Rotterdam
Informatie van de opdrachtgever over achtergrond en opzet van de prijsvraag, over de Open Oproep voor de Prins Clausbrug in Dordrecht. Wat verwacht hij van de inzenders?

17.30 Pauze, broodjes

II. Workshop

18.15  Praktijkopdracht
Hoe organiseer je een inschrijving voor de eerste ronde van een prijsvraag in teamverband? Hoe structureer je het werkproces en formuleer je een overtuigende visie in woord en beeld?

18.30 Aan de slag
In teamverband maken startende architecten en jonge constructeurs een strategie om te komen tot een visie aan de hand van de praktijkopdracht. De inleiders geven aanwijzingen en commentaar.

19.30 Korte presentaties plan van aanpak door teams
20.00 Slotbeschouwing Bespreking van de resultaten
20.30 Afsluiting, borrel